JAI: "Acord politic" pentru primirea celor 160.000 de refugiați, însă fără a se intra în detalii privind cotele

JAI: "Acord politic" pentru primirea celor 160.000 de refugiați, însă fără a se intra în detalii privind cotele

Miniștrii de interne ai statelor membre în UE, reuniți luni la Bruxelles, ar urma să ajungă la un "acord politic" pentru primirea celor 160.000 de refugiați, însă fără a se intra în detalii privind repartizarea imigranților în funcție de cote, au anunțat luni seara miniștrii de interne german și francez, potrivit AFP și DPA.

"Am ajuns astăzi la un acord privind repartizarea a 160.000 de refugiați", a declarat Thomas de Maiziere, în timpul unei conferințe de presă franco-germane, organizate cu puțin timp înainte de încheierea reuniunii Consiliului Justiție și Afaceri Interne (JAI).

"Nu am ajuns la un acord cu privire la fixarea de cote", a recunoscut, totodată, De Maiziere, în condițiile în care Comisia Europeană a propus săptămâna trecută, la Strasbourg, cote obligatorii, cu o cifră concretă pentru fiecare țară, opțiune respinsă de mai multe state membre. "Vom perfecta acordul abia în timpul viitoarei reuniuni din 8 octombrie", a precizat ministrul german.

"Aceasta este o etapă importantă, însă foarte departe de ceea ce așteptam noi ca solidaritate în UE", a mai estimat ministrul de interne al Germaniei.

Statele membre au confirmat luni că vor primi circa 40.000 de persoane, însă Comisia Europeană le-a cerut un efort suplimentar pentru primirea a 120.000 în plus dintre cei care se află deja în Italia, Grecia și Ungaria.

De Maiziere și omologul său francez Bernard Cazeneuve au insistat asupra necesității de a pune în funcțiune centre pentru primirea și înregistrarea de solicitanți de azil — "hotspots"—în Italia, Grecia și Ungaria, ca o condiție prealabilă pentru această repartizare.

Pentru a "face față" afluxului de refugiați, este nevoie "în primul rând de un dispozitiv eficient și puternic de control la frontierele externe. Frontex trebuie să fie mai puternic și să fie mandatată de UE să organizeze întoarcerea celor care nu pot fi recunoscuți ca refugiați" în Europa, ci sunt imigranți economici, a subliniat Cazeneuve. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Nu stă niciodată cu fața la...” / Detalii despre cum făceau amor „elevul” Dani Oțil și „mămica” Mihaela Rădules…

2 Noi amănunte / E râcă mare în lumea bună a Capitalei! Gaborii i-au spart petrecerea aniversară miliardarului Thi…

3 Irina Rimes, în călduri?

4 Beizadele PSD / Dezmăţ cu droguri, amor şi peste 100 de tineri la un loc

5 ULTIMA ORĂ Culise din ședința PNL / S-a pus batista pe țambal! Cîțu nici nu s-a dus. Orban a făcut liniște în 30…