Jihadiştii Statului Islamic au ucis toţi bărbaţii yazidi dintr-un sat irakian




Jihadiştii Statului Islamic au ucis toţi bărbaţii yazidi dintr-un sat irakian

Luptătorii jihadişti au intrat vineri în satul Kocho aflat la 45 de kilometri de munţii Sinjar, unde i-au somat pe localnici să se convertească la islamism, în caz contrar urmând a fi ucişi. Refuzul îndeplinirii doleanţei celor din Statul Islamic a fost urmat de executarea a peste 80 de bărbaţi.

„Ei (n.r. – jihadiştii) au venit şi au început să ucidă oameni în această după-amiază”, a declarat un oficial kurd, Hoshiyar Zebari, pentru agenţia Reuters. Reprezentantul kurd a precizat că toată acţiunea jihadiştilor din sat a durat o oră.

Consiliul de Securitate al ONU a adoptat vineri în unanimitate o rezoluţie prin care este vizată împiedicarea acţiunilor de recrutarea şi finanţarea jihadiştilor din Siria şi Irak. Organismul internaţional a Consiliul a adăugat şi numele a şase extremişti, printre care responsabili ai Statului Islamic şi Frontului al-Nosra, originari din Arabia Saudită şi Kuweit, pe o listă de persoane supuse unor sancţiuni internaţionale pentru legături cu Al Qaida.

Rezoluţia propusă de Marea Britanie este măsura cea mai concretă şi cea mai extinsă luată până acum de Consiliu faţă de înaintarea combatanţilor Statului Islamic.

Ambasadorul american la ONU, Samantha Power, a salutat „poziţia fermă şi unită” a Consiliului şi „voinţa de a lua măsuri concrete” faţă de ceea ce a numit un „nou front al ameninţării teroriste”.

În cursul zilei de vineri Uniunea Europeană a luat decizia de a trimite arme kurzilor din Irak, ca să îi ajute în lupta împotriva teroriştilor Statul Islamic. Decizia a fost luată astăzi la Bruxelles de miniştrii de Externe, dar nu este obligatorie.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale