Justiția din Germania este vinovată de 'eșecul de decenii' în a-i judeca pe naziștii implicați în Holocaust (avocat)

Sistemul judiciar din Germania este vinovat de 'eșecul de decenii' în a-i aduce în fața justiției pe naziștii implicați în Holocaust, a declarat miercuri un avocat care reprezintă supraviețuitori ai Holocaustului, la procesul unui bărbat cunoscut drept 'Contabilul de la Auschwitz', transmite DPA.

Avocatul Cornelius Nestler reprezintă peste 50 de reclamanți în procesul împotriva lui Oskar Groening, majoritatea dintre ei fiind supraviețuitori ai Holocaustului. El a declarat în instanță că decizia recentă a sistemului judiciar de a-i inculpa pe gardienii de la lagărele de concentrare pentru complicitate la crimă ar fi trebuit să fie luată în urmă cu decenii.

În anii '60 și '70, tribunalele germane au susținut că liderii naziști de la vârf sunt principalii vinovați de crimele în masă împotriva evreilor și că responsabilii de rang inferior în sistemul de aplicare a Holocaustului trebuiau să răspundă la comenzi și erau, prin urmare, mai puțin vinovați.

Abordarea s-a schimbat radical după un precedent juridic stabilit în 2011 prin condamnarea lui John Demjanjuk, găsit vinovat de o instanță din Munchen pentru complicitate la uciderea a peste 28.000 de evrei în timp ce era gardian la lagărul de concentrare de la Sobibor, din Polonia ocupată.

Afirmația făcută în instanță de avocat vine după după ce procurorii din proces au cerut marți o pedeapsă de trei ani și jumătate de închisoare pentru Groening, pentru complicitate la uciderea a 300.000 de persoane.

Bărbatul, în vârstă de 94 de ani, ar putea efectua însă maximum 22 de luni de închisoare, din cauza duratei investigației și a procesului care a urmat împotriva sa.

Groening și-a recunoscut săptămâna trecută 'vina morală' pentru ororile comise la Auschwitz din cauza rolului său administrativ de la lagărul de concentrare de pe teritoriul actual al Poloniei. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Cum a falsificat PSD deficitul bugetar în ultimii 3 ani. Fraților, nenorociții ăștia ne-au amanetat viitorul!

2 Încep să „transpire” primele cifre din sondaje. La PSD se mizează totul pe prezența scăzută

3 PSD, rozătoarea statului român! După fată, Daea și-a angajat și ginerele, printr-un concurs dubios, în ministe…

4 Info / Doliu la PSD! Doar 10% din votanții ProRomânia votează cu Dăncilă! Peste 70% merg cu Iohannis!

5 Ce-o avea asta-n gură, fraților? Priviți-i cum râd, zici că au băut ceai de cânepă...

recomandări

Te ia DNA: Sorin Oprescu

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Cele mai înduioșătoare poze cu animăluțe pe care le-ai văzut