Justiția din Germania este vinovată de 'eșecul de decenii' în a-i judeca pe naziștii implicați în Holocaust (avocat)

Sistemul judiciar din Germania este vinovat de 'eșecul de decenii' în a-i aduce în fața justiției pe naziștii implicați în Holocaust, a declarat miercuri un avocat care reprezintă supraviețuitori ai Holocaustului, la procesul unui bărbat cunoscut drept 'Contabilul de la Auschwitz', transmite DPA.

Avocatul Cornelius Nestler reprezintă peste 50 de reclamanți în procesul împotriva lui Oskar Groening, majoritatea dintre ei fiind supraviețuitori ai Holocaustului. El a declarat în instanță că decizia recentă a sistemului judiciar de a-i inculpa pe gardienii de la lagărele de concentrare pentru complicitate la crimă ar fi trebuit să fie luată în urmă cu decenii.

În anii '60 și '70, tribunalele germane au susținut că liderii naziști de la vârf sunt principalii vinovați de crimele în masă împotriva evreilor și că responsabilii de rang inferior în sistemul de aplicare a Holocaustului trebuiau să răspundă la comenzi și erau, prin urmare, mai puțin vinovați.

Abordarea s-a schimbat radical după un precedent juridic stabilit în 2011 prin condamnarea lui John Demjanjuk, găsit vinovat de o instanță din Munchen pentru complicitate la uciderea a peste 28.000 de evrei în timp ce era gardian la lagărul de concentrare de la Sobibor, din Polonia ocupată.

Afirmația făcută în instanță de avocat vine după după ce procurorii din proces au cerut marți o pedeapsă de trei ani și jumătate de închisoare pentru Groening, pentru complicitate la uciderea a 300.000 de persoane.

Bărbatul, în vârstă de 94 de ani, ar putea efectua însă maximum 22 de luni de închisoare, din cauza duratei investigației și a procesului care a urmat împotriva sa.

Groening și-a recunoscut săptămâna trecută 'vina morală' pentru ororile comise la Auschwitz din cauza rolului său administrativ de la lagărul de concentrare de pe teritoriul actual al Poloniei. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Vela, imbecilule, dă-ți demisia! Îi obligi pe români să stea în casă și le dai amenzi, dar nu vezi ce se întâm…

2 Aici trebuia dat cu tunul, în adevăratul buboi! Termitele bugetare despre care nu vorbește nimeni

3 VIDEO Studiu prezentat de un cunoscut virusolog german: „Nu există virus „viu” pe suprafețe. Nu vă puteți infe…

4 Orban i-a cerut lui Nelu Tătaru să o demită pe Sorina Pintea de la șefia Spitalului Județean Baia Mare

5 BREAKING Acord istoric în UE! Pachet de ajutor de 500 de miliarde de euro!

recomandări

Te ia DNA: Emilian Gămureac

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Așa arată un cotlet de porc cu sos de pătrunjel și capere