Kievul și Washingtonul au lansat manevre militare de amploare în vestul Ucrainei

Ucraina și SUA au lansat luni ample manevre în vestul naționalist al țării, la care participă alte 16 țări, destinate să demonstreze sprijinul internațional pentru operațiunea desfășurată de Kiev în estul separatist prorus, relatează AFP și Ukrinform.

În acordurile imnului SUA, doi soldați americani au arborat drapelul național pe stadionul imens al taberei militare ucrainene Iavoriv, nu departe de frontiera cu Polonia. Doi soldați ucraineni au arborat apoi steagul ucrainean în cadrul unei ceremonii de lansare a manevrelor Rapid Trident care vor dura până la 31 iulie.

Comandanții ucrainean și american al exercițiilor au trecut în revistă cei aproximativ 2.000 de militari, care i-au salutat în limbile țărilor din care provin.

La manevre iau parte și tancuri, iar elicoptere americane au survolat zona, în cadrul acestor exerciții ce riscă să provoace nemulțumirea Rusiei, notează AFP.

'Manevrele reunesc pentru prima oară 18 țări, aceasta arată sprijinul larg de care se bucură Ucraina în lupta sa pentru libertate și suveranitate', a declarat colonelul Olexandr Sivak, comandantul ucrainean.

Exercițiile au loc în momentul în care trupele ucrainene combat o insurecție separatistă prorusă în estul țării într-un conflict care s-a soldat deja cu peste 6.500 de morți în 15 luni.

Kievul și Occidentul acuză Rusia de a fi la originea acestui conflict, alimentând cu arme rebelii și desfășurând trupe regulate în estul Ucrainei, fapt negat categoric de către autoritățile de la Moscova.

La aplicațiile de la Iavoriv participă și 675 militari ucraineni, dintre care mulți au luptat în zona de conflict din estul țării și care 'își vor împărtăși experiența cu camarazi ucraineni și din alte țări', a subliniat colonelul Sivak.

Potrivit comandantului american, colonelul Alfred Renzi, care va avea în subordine 562 de soldați americani, militari din 18 țări (Ucraina, Azerbaidjan, Bulgaria, Canada, Estonia, Georgia, Germania, Marea Britanie, Letonia, Lituania, Republica Moldova, Norvegia, Polonia, România, Serbia, Spania, Turcia, SUA) vor trebui să 'coopereze în comun ca o forță unificată pentru a garanta stabilitatea în regiune' în următoarele două săptămâni.

La sfârșitul lunii aprilie, 300 de parașutiști americani au fost deja desfășurați pentru mai multe luni în vestul Ucrainei în cadrul unei operațiuni cu numele de cod Fearless Guardian pentru a antrena 900 de soldați ai Gărzii Naționale ucrainene la cererea Kievului pe o durată de șase luni.  AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Confirmare oficială / Dragnea și Tăriceanu au dat liber Ungariei să-și facă de cap în Transilvania!

2 Spurcăciunea umană Olguța Vasilescu îl face retardat pe protestatarul Moroșanu, rămas cu un defect de vorbire …

3 Androneasca, la pușcărie! „Dă-l în morții lui! Futu-i gâtu’ mă-sii!”. Stenograme DNA / Cum l-a executat Mafia P…

4 Document / Așa arată jaful PSD! Guvernul Orban refuză plăți de aproape 150 milioane lei pentru proiecte PNDL făc…

5 BREAKING Firea, amenințată cu pușcăria de administratorul judiciar al RADET! Dezvăluiri incredibile despre băt…

recomandări

Te ia DNA: Stoica Alexandru

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Tipul ăsta coboară un baraj vertical cu bicicleta