Letonia a amânat vizita Patriarhului Rusiei, din cauza crizei din Ucraina

Letonia a amânat vizita Patriarhului Rusiei, din cauza crizei din Ucraina

Letonia i-a cerut şefului Bisericii Ortodoxe Ruse, Patriarhul Kiril, să îşi amâne vizita în Letonia, din cauza tensiunilor apărute în urma acţiunilor Rusiei în Ucraina, a anunţat joi Ministerul leton de Externe.

Patriarhul Kiril (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Preşedintele leton, Andris Berzins, i-a transmis Patriarhului Kiril o scrisoare în care îi cere o amânare sine die a vizitei oficiale pe care urma să o efectueze la jumătatea lunii mai în Letonia, a anunţat pentru AFP purtătorul de cuvânt al ministerului.

"Vizita este amânată din cauza situaţiei internaţionale", a declarat Karlis Eihenbaums, precizând că această cerere este motivată "absolut" de acţiunile Rusiei în Ucraina.

"Vizita ar putea avea loc mai târziu în acest an sau chiar şi mai târziu. Ea depinde de situaţia internaţională şi de comportamentul Rusiei", a afirmat oficialul leton.

"Suntem foarte deschişi aici şi există mulţi oameni pentru care această vizită este importantă, însă, dacă cineva are să îşi reproşeze ceva (pentru această amânare), atunci ruşii sunt" cei care ar trebui să o facă, a spus el.

Letonia, o fostă republică sovietică de două milioane de locuitori, numără aproximativ 350.000 de ortodocşi, majoritatea dintre ei fiind ruşi, astfel încât această religie este una dintre cele mai importante trei ale ţării, alături de protestantism şi catolicism.

Demersul preşedintelui Berzins intervine în timp ce o parte din populaţie a apreciat în cursul ultimelor săptămâni că răspunsul pe care l-a dat în criza ucraineană este slab în raport cu cel al omologilor săi din Estonia şi Lituania.

Sursa: mediafax.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria