"Lista neagră" a Kremlinului: MAE ceh îl convoacă pe ambasadorul rus

Ministrul ceh de externe, Lubomir Zaoralek, l-a convocat luni pe ambasadorul Rusiei la Praga pentru a protesta împotriva "listei negre" a personalităților europene, printre care patru cehi, cărora Rusia le-a interzis accesul pe teritoriul său, în replică la sancțiunile europene la adresa sa, informează AFP.

Decizia Kremlinului este "unilaterală, lipsită de orice fundament și netransparentă", a subliniat cu acest prilej Lubomir Zaoralek, conform unui comunicat dat publicității de MAE ceh.

Șeful diplomației cehe i-a cerut ambasadorului Rusiei, Serghei Kiselev, "să explice de ce patru cetățeni ai Republicii Cehe figurează pe această listă".

Este vorba despre fostul ministru al afacerilor externe și lider al partidului de dreapta TOP 09, Karel Schwarzenberg, deputatul Marek Zenisek din același partid, eurodeputatul Jaromir Stetina și fostul comisar european Stefan Füle.

În total 89 de nume, printre care doi foști șefi de guverne, înalți responsabili din domeniul apărării și parlamentari, critici față de politica Rusiei, figurează pe această listă pe care Moscova a transmis-o vineri ambasadelor.

Șeful diplomației cehe s-a folosit de acest prilej și pentru a protesta împotriva recentei difuzări de către televiziunea publică Rossia a unui documentar care deformează, potrivit Pragăi, adevărul istoric privind ocuparea Cehoslovaciei de către trupele sovietice în august 1968.

Această intervenție militară, care s-a soldat cu circa o sută de morți, a pus capăt în mod brutal mișcării "Primăverii de la Praga" vizând democratizarea vieții politice, economice și culturale în Cehoslovacia comunistă.

Potrivit media cehe, documentarul intitulat "Pactul de la Varșovia — pagini declasificate" califică această ocupație drept un "ajutor frățesc" care a avut drept scop împiedicarea unei invazii a NATO și o recrudescență a fascismului în Cehoslovacia.

"La fel cum nu ne putem permite o deformare a istoriei privind cel de Al Doilea Război Mondial, nu ne putem permite nici nerespectarea grosolană a adevărului privind evenimentele anului 1968 în Cehoslovacia", a subliniat Zaoralek. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 „Adio, Grecia! Nu mai mergem în viața noastră!” Revoltă pe forumuri, după ce Grecia a decis să suspende tempor…

2 VIDEO Judecați voi! / Tânăr, în Centrul Vechi, despre coronavirus: „De ce să ne fie frică? Nu există, doamnă, aș…

3 VIDEO Prins asupra faptului, amantul unei craiovence a fugit 3 kilometri în pielea goală, în timp ce soţul înş…

4 „Dar manual” / Renate Weber i-a dat fetei ei 100.000 de euro

5 Manipulare ordinară a nevestei lui Cataramă / Dr. Adina Alberts, despre legea carantinei: „Nicolae Ceauşescu ar …