Litzenberg: Rusia încearcă să pună presiune pe state ca România, dar încercările sale sunt contraproductive

Litzenberg: Rusia încearcă să pună presiune pe state ca România, dar încercările sale sunt contraproductive

Adjunctul misiunii SUA la NATO, Earl Litzenberg, consideră că, prin declarațiile publice agresive din ultima perioadă, Federația Rusă încearcă să pună presiune pe state precum România, dar apreciază că această tactică este "contraproductivă" întrucât nu face decât să crească determinarea României și a NATO de a face pașii necesari pentru asigurarea securității Alianței. Întrebat la o masă rotundă cu jurnaliștii organizată miercuri de Ambasada SUA la București cum se poate proteja România de propaganda rusă, oficialul american a răspuns că acest lucru se poate face foarte simplu, prin prezentarea adevărului.

Litzenberg a arătat că opiniei publice trebuie să i se explice ce înseamnă să fii membru NATO, faptul că măsurile pe care NATO le ia sunt defensive și gândite să protejeze Alianța, nu sunt măsuri agresive și nu amenință pe nimeni.

"Cred că ceea ce vedem este Federația Rusă care încearcă să rupă unitatea Alianței. Am explicat foarte clar — Rusia știe asta — că sistemul de apărare antirachetă pe care NATO îl amplasează în România este conceput să răspundă amenințărilor din afara Europei, în principal din Orientul Mijlociu. Nu este îndreptat împotriva Rusiei și nu schimbă în niciun fel echilibrul strategic nuclear din Europa.

Am încercat în mai multe rânduri să avem un dialog cu Rusia pe acest subiect, dar până acum nu au dorit să discute", a declarat Earl Litzenberg. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria