Locuitorii din Mariupol, port strategic la Marea Azov, părăsesc oraşul ameninţat de rebelii proruşi

Locuitorii din Mariupol, port strategic la Marea Azov, părăsesc oraşul ameninţat de rebelii proruşi

Locuitorii din Mariupol, port strategic ucrainean la Marea Azov (sud-est), fugeau vineri din oraş, pe fondul avansării rebelilor proruşi, care au preluat controlul asupra mai multor localităţi din regiune, relatează AFP.

Locuitorii din Mariupol, port strategic la Marea Azov, părăsesc oraşul ameninţat de rebelii proruşi (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Pe drumul de la Mariupol spre Doneţk, bastion al rebelilor proruşi situat la 110 kilometri mai la nord, autobuzele erau pline, iar afişe pe care era scris cuvântul "copii" au fost lipite pe parbrizele maşinilor.

După succesul contraofensivei lansate de rebelii proruşi în această săptămână la sud de Doneţk, Mariupol riscă să devină acum următoarea ţintă a insurgenţilor.

Oraş cu 460.000 de locuitori situat la malul Mării Azov, la 50 de kilometri de frontiera rusă, Mariupol este un punct strategic care, dacă ar fi controlat, ar permite legarea frontierei ruse de Crimeea, aflată din martie sub controlul Moscovei.

Semn al ameninţării, guvernatorul pro-Kiev al regiunii Doneţk, Serghei Taruta, i-a îndemnat vineri pe locuitorii din oraş să înfiinţeze un "batalion" pentru a se apăra.

La 40 de kilometri spre est, rebelii au preluat deja controlul asupra oraşului Novoazovsk, situat nu departe de frontieră. O locuitoare a explicat pentru AFP că rebelii proruşi au instalat un punct de control în vestul oraşului, pe drumul spre Mariupol.

Oraşele Telmanove şi Komsomolske, situate în jurul Mariupolului, se aflau vineri sub controlul armatei ucrainene.

Oraşul Mariupol a luat parte la referendumul de la 11 mai privind separarea de autorităţile de la Kiev în cadrul "Republicii Populare Doneţk", autoproclamată de rebelii proruşi, dar a rămas de mai multe luni sub controlul forţelor ucrainene.

Confruntările de la Mariupol au provocat moartea a cel puţin 10 persoane la 9 mai, înainte de respingerea rebelilor proruşi câteva zile mai târziu.

De atunci, Mariupol a devenit sediul administraţiei regiunii Doneţk, subordonată Kievului, care a trebuit să părăsească Doneţkul, capitala regională, după sosirea insurgenţilor.

Oraşul este centrul industriei metalurgice ucrainene şi sediul celor mai mari uzine din acest sector în estul Ucrainei.

Sursa: mediafax.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Surpriza Rusiei? / „Am decis să începem reunificarea națiunii maghiare” / Un oficial din cabinetul Viktor Orban anunță noile planuri ale guvernului ungar

2 Două chestii care încep să se cam vadă în spatele grevei profesorilor, care continuă

3 Foarte interesante amănunte...

4 „Mr. Bean”, editorial surprinzător despre mașinile electrice

5 VIDEO Gestul prin care Armata Ucrainei anunță declanșarea contraofensivei