Manifestanţi proruşi au invadat sediul administraţiei de la Doneţk - FOTO

Manifestanţi proruşi au invadat sediul administraţiei de la Doneţk - FOTO

Manifestanţi proruşi au atacat duminică clădiri oficiale în estul rusofon al Ucrainei, pătrunzând în sediul administraţiei provinciale din oraşul Doneţk, au constatat corespondenţi de presă. În această regiune, aflată la frontiera cu Rusia, au loc în fiecare duminică, de la îndepărtarea regimului prorus de la Kiev, la sfârşitul lui februarie, manifestaţii pentru alipirea la Rusia. Manifestanţi proruşi au preluat, duminică seara, controlul asupra unei clădiri guvernamentale la Harkov.

UPDATE 23:05 - Preşedintele interimar al Ucrainei şi-a amânat vizita în Lituania

Preşedintele ucrainean interimar, Olexandr Turcinov şi-a amânat vizita în Lituania, din cauza situaţiei din ţara sa, a anunţat preşedinţia duminică.

Ministrul interimar de Interne al Ucrainei, Arsen Avakov a declarat, pe pagina sa de Facebook, că "Putin şi (preşedintele ucrainean destituit Viktor) Ianukovici au plătit pentru organizarea acestor dezordini separatiste".

UPDATE 21:49 - Manifestanţi proruşi preiau controlul asupra unei clădiri guvernamentale la Harkov

La Harkov, o localitate cu peste 1,4 milioane de locuitori, manifestanţi proruşi au preluat, duminică seara, controlul asupra unei clădiri aparţinând administraţiei regionale.

GALERIE FOTO

Peste 2.000 de manifestanţi care purtau steaguri ruseşti s-au masat în faţa clădirii, iar câteva zeci au pătruns în imobil, după ce forţele de ordine s-au retras în timp ce ei avansau.

Anterior, duminică, manifestanţi au ocupat clădirea administraţiei la Doneţk, alt oraş important din estul Ucrainei, la frontiera cu Rusia, după ce forţele de ordine au opus rezistenţă pentru o scurtă perioadă de timp.

La Doneţk, principalul oraş, cu un milion de locuitori, din bazinul minier Donbass, peste 2.000 de protestatari au manifestat în apropierea sediului administraţiei provinciei Doneţk, păzit de peste 200 de poliţişti.

VEZI AICI IMAGINI

Manifestanţii au agitat steaguri ruse şi panouri pe care se puteau sloganuri ca "Doneţk, oraş rusesc", "Daţi-ne un referendum" privind independenţa şi alipirea la Rusia sau "NATO afară".

La finalul mitingului, aproximativ 150 de persoane s-au desprins din manifestaţie cu scopul de a prelua controlul asupra administraţiei locale, potrivit unui corespondent AFP în oraş.

După ce au fost respinşi de către poliţie, care a mobilizat un tun cu apă pe care nu l-a utilizat, manifestanţi au reuşit să pătrundă în sediu. Unii au reuşit să coboare steagul ucrainean care flutura deasupra clădirii de zece etaje şi au ridicat în locul lui unul rusesc.

O banderolă pe care scria "Republica Doneţk" a fost desfăşurată pe clădire.

În imagini postate pe site-ul "Novosti Donbassa" (Ştiri din bazinul Donului) - o regiune minieră în care Doneţk, cu aproximativ un milion de locuitori, este principalul oraş - apăreau manifestanţi în faţa clădirii şi în faţa unor poliţişti care purtau căşti, fără să se înregistreze violenţe, în ceea ce părea să fie holul de la intrare.

Poliţiştii au părăsit locul, a constat un corespondent AFP.

Imagini difuzate ulterior pe site arătau manifestanţi în holul imobilului, scandând "Rusia! Rusia!", în timp ce unul dintre ei, cu un megafon în mână, dădea asigurări că "Acesta nu este sfârşitul, este doar începutul".

Parchetul din Doneţk a comunicat pentru AFP că a deschis o anchetă cu privire la preluarea controlului asupra clădirii.

- Naţionalişti în genunchi

La Lugansk, alt oraş important în estul ţării, manifestanţi au atacat o clădire aparţinând serviciilor ucrainene de securitate (SBU) în alt oraş important din estul ţării, Lugansk, tot în urma unei reuniuni proruse, a constat un fotograf AFP.

Manifestanţi, dintre care unii aveau faţa acoperită cu cagule, reclamau eliberarea unor activişti proruşi arestaţi în cursul unor manifestanţii anterioare. Ei au aruncat cu ouă, iar ulterior cu pietre, asupra sediului SBU, spărgând ferestre.

Poliţia a încercat, dar fără succes, să-i respingă cu gaze lacrimogene. Manifestanţii au reuşit să spargă uşa de la intrare, iar unii au pătruns în sediu.

În plus, la Harkov, alt mare oraş din estul ţării (1,4 milioane de locuitori), incidente au avut loc într-o confruntare între un mic grup de naţionalişti şi manifestanţi proruşi, care i-au obligat să părăsească zona în care manifestau în genunchi, a contatat AFP. Naţionaliştii - catalogaţi fascişti de către Moscova şi proruşi - au fost evacuaţi ulterior sub protecţia poliţiei.

După îndepărtarea de la putere, la sfârşitul lui febnruarie, a regimului ucrainean prorus de către manifestanţi proeuropeni, în urma unor proteste soldate cu morţi în capitala Kiev, tensiunile s-au intensificat în estul şi sudul rusofone ale Ucrainei.

Mai multe persoane au fost ucise în cursul unor manifestaţii în estul ţării, la frontiera cu Rusia, unde manifestaţii proruse sunt organizate la sfârşitul fiecărei săptămâni, în marile oraşe.

Preşedintele rus Vladimir Putin s-a angajat să "apere prin toate mijloacele" populaţiile rusofone din fostele republici sovietice. Până la 40.000 de militari ruşi sunt masaţi la frontiera cu Ucraina, alimentând temeri cu privire la invazie.

Criza dintre Moscova şi Kiev a condus la alipirea Peninsulei ucrainene Crimeea la Rusia, în urma unui referendum nerecunoscut de către Ucraina şi Occident, care denunţă o "anexare".

Sursa: mediafax.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”