Manifestație proguvernamentală de proporții în Macedonia, în timp ce susținătorii opoziției cer în continuare demisia premierului

Manifestație proguvernamentală de proporții în Macedonia, în timp ce susținătorii opoziției cer în continuare demisia premierului

Circa 30.000 de susținători ai puterii s-au adunat luni seară la Skopje pentru a-și exprima susținerea față de premierul Nikola Gruevski, în timp ce circa o mie de persoane au rămas pe poziții nu departe de aceștia, solicitând în continuare demisia prim-ministrului, relatează AFP.

Scandând "Macedonia, Macedonia" și "Nikola, Nikola", manifestanții proguvernamentali s-au adunat pe esplanada parlamentului, unde o manifestație urmează să aibă loc în cursul serii.

La doi kilometri distanță, în fața sediului guvernului, circa o mie de susținători ai opoziției de stânga s-au adunat și luni seară pentru a solicita plecarea premierului, aflat la putere de nouă ani în fosta republică iugoslavă.

Duminică, opoziția de stânga — care îl acuză pe șeful guvernului și de interceptări ilegale la scară mare — a mobilizat și ea peste 20.000 de persoane, conform estimărilor jurnaliștilor de la fața locului.

Pe lângă demisia lui Nikola Gruevski, șeful opoziției, Zoran Zaev, cere formarea unui guvern de tranziție care să organizeze alegeri legislative anticipate.

"Am venit pentru că țara mea este amenințată. Nori negri s-au adunat și am venit să-i risipim", a declarat un susținător al premierului în vârstă de circa 50 de ani, "înarmat" cu un drapel macedonean.

"Zaev își pierde timpul. Chiar în caz de alegeri anticipate, le va pierde", a afirmat, la rândul său Vlatko Aleksov, un tânăr de 30 de ani.

Din punctul de vedere al analistului politic Alajdin Demiri, premierul Gruevski încearcă prin această manifestație de proporții să-și consolideze poziție. "Dacă manifestația va fi un succes, el va continua să guverneze în ciuda realității și a noilor circumstanțe", a afirmat analistul.

"Pentru Gruevski nu există noțiunea de demisie", a estimat expertul, adăugând că premierul este "un naționalist care conduce cu o mână de fier și care a tolerat o corupție inimaginabilă".

Prim-ministrul, care a fost reconfirmat la putere pentru un mandat de patru ani în urma alegerilor legislative anticipate din aprilie 2014, a afirmat că nu intenționează să demisioneze sub presiunea străzii. El a adăugat, fără a furniza dovezi, că în spatele opoziției se ascund serviciile secrete străine.

El a sacrificat totuși trei colaboratori apropiați, criticați de opoziție, care și-au prezentat demisiile.

Macedonia, fostă republică iugoslavă de 2,1 milioane de locuitori, dintre care un sfert albanezi, este de la începutul anului într-o gravă criză politică.

Luni, liderii principalelor patru partide din Macedonia, atât de la putere, cât și din opoziție, s-au reunit pentru a doua oară de joia trecută pentru a încerca să soluționeze criza politică.

Nikola Gruevski, lider al partidului la putere (VMRO-DPNE), aliatul său la guvernare Ali Ahmeti — șef al principalului partid al albanezilor din Macedonia (DUI), șeful principalului partid de opoziție al stângii macedonene (SDSM), Zoran Zaev, și Menduh Thaci, șef al principalului partid al opoziției albaneze (DPA), au avut o întrevedere în prezența ambasadorului SUA și al șefului misiunii Uniunii Europene.

"Ne vom întâlni mâine, la Strasbourg, la Parlamentul European. Dacă sunt prezentate noi idei vom avea un progres", a spus Zaev la finalul întrevederii.

"Noi credem în dialog și vom cere garanții de la comunitatea internațională privind aplicarea a ceea ce va fi convenit", a adăugat el.

O primă reuniune care i-a reunit pe principalii actori ai crizei politice a fost organizată, sub presiune internațională, imediat după violențele criminale de la 9 și 10 mai între forțele de ordine macedonene și un comando de origine albaneză din Kumanovo, care s-au soldat cu 18 morți, între care opt polițiști. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 Dorel Vișan, premiat de Masonerie pentru prezența la Moscova...