"Mercenari" Blackwater au deschis focul asupra unor irakieni nevinovaţi - procuror

Patru foşti "mercenari" de la societatea privată americană Blackwater sunt vinovaţi că au deschis focul asupra unor civili irakieni "neînarmaţi" care pur şi simplu încercau să scape din baia de sânge de la Bagdad, în 2007, a apreciat miercuri procurorul federal în rechizitoriu, relatează AFP.

"Mercenari" Blackwater au deschis focul asupra unor irakieni nevinovaţi - procuror (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

La finalul unui proces de două luni şi jumătate, la un tribunal federal din Washington, procurorul Anthony Asuncion a întrebat de ce cei patru bărbaţi acuzaţi de masacrarea a 14 irakieni pe 16 septembrie 2007, în Piaţa Nisour din Bagdad, au deschis focul "asupra unor nevinovaţi". "De ce să tragă asupra acestor nevinovaţi care fugeau, care încercau să se îndepărteze de ei, de ce au tras asupra acestor femei şi copii neînarmaţi? Nu există niciun motiv, au comis un act criminal", a adăugat el.

După ce a arătat imagini cu feţele celor 14 morţi şi 18 răniţi, cu "cicatricele" şi cu sechelele lor fizice, avocatul Guvernului le-a cerut juraţilor să-i recunoască vinovaţi pe cei patru bărbaţi, apreciind că nimic nu justifică crimele pe care le-au comis, nici chiar sentimentul de a fi în pericol.

Nicholas Slatten, Paul Slough, Evan Liberty şi Dustin Heard au ascultat nepăsători.

Procurorul a cerut să fie reţinută premeditarea în cazul lui Slatten, care a dat dovadă de "ură faţă de irakieni", acesta dorind "să ucidă cât mai mulţi civili posibil".

Slatten "a acţionat în legitimă apărare, nu a comis nicio crimă în acea zi", a replicat avocatul apărării, reamintind că acel convoi Blackwater a fost trimis pentru a securiza întoarcerea unui diplomat al Departamentului de Stat care tocmai fusese ţinta unui atac.

Cei patru acuzaţi au pledat nevinovat. Procesul urmează să se încheie joi, când jurul va începe deliberările. Unul dintre colegii lor a pledat vinovat, iar procedura a fost abandonată în cazul altuia.

Sursa: mediafax.ro

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Rusia amenință direct România: „Tentativele provocatoare nu vor rămâne fără răspuns. Să se gândească serios la…

2 RAPORT OFICIAL / România, pe primul loc în evoluția epidemiei de COVID-19 în UE: cea mai mare rată de pozitivar…

3 Scandal sexual cu reținere! Soția unui multimilionar român îl acuză pe afacerist că a supus-o la perversiuni …

4 DOCUMENT / Informațiile care dinamitează Poliția Capitalei! Berechet cerea detalii dintr-un dosar de omor peste …

5 Ea este Irina Popescu, soția abuzată sexual, practicantă de yoga și membră MISA