"Mercenari" Blackwater au deschis focul asupra unor irakieni nevinovaţi - procuror

Patru foşti "mercenari" de la societatea privată americană Blackwater sunt vinovaţi că au deschis focul asupra unor civili irakieni "neînarmaţi" care pur şi simplu încercau să scape din baia de sânge de la Bagdad, în 2007, a apreciat miercuri procurorul federal în rechizitoriu, relatează AFP.

"Mercenari" Blackwater au deschis focul asupra unor irakieni nevinovaţi - procuror (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

La finalul unui proces de două luni şi jumătate, la un tribunal federal din Washington, procurorul Anthony Asuncion a întrebat de ce cei patru bărbaţi acuzaţi de masacrarea a 14 irakieni pe 16 septembrie 2007, în Piaţa Nisour din Bagdad, au deschis focul "asupra unor nevinovaţi". "De ce să tragă asupra acestor nevinovaţi care fugeau, care încercau să se îndepărteze de ei, de ce au tras asupra acestor femei şi copii neînarmaţi? Nu există niciun motiv, au comis un act criminal", a adăugat el.

După ce a arătat imagini cu feţele celor 14 morţi şi 18 răniţi, cu "cicatricele" şi cu sechelele lor fizice, avocatul Guvernului le-a cerut juraţilor să-i recunoască vinovaţi pe cei patru bărbaţi, apreciind că nimic nu justifică crimele pe care le-au comis, nici chiar sentimentul de a fi în pericol.

Nicholas Slatten, Paul Slough, Evan Liberty şi Dustin Heard au ascultat nepăsători.

Procurorul a cerut să fie reţinută premeditarea în cazul lui Slatten, care a dat dovadă de "ură faţă de irakieni", acesta dorind "să ucidă cât mai mulţi civili posibil".

Slatten "a acţionat în legitimă apărare, nu a comis nicio crimă în acea zi", a replicat avocatul apărării, reamintind că acel convoi Blackwater a fost trimis pentru a securiza întoarcerea unui diplomat al Departamentului de Stat care tocmai fusese ţinta unui atac.

Cei patru acuzaţi au pledat nevinovat. Procesul urmează să se încheie joi, când jurul va începe deliberările. Unul dintre colegii lor a pledat vinovat, iar procedura a fost abandonată în cazul altuia.

Sursa: mediafax.ro


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Informație / În PSD se vorbește despre iminenta punere sub acuzare a lui Dragnea, Carmen Dan și Dăncilă în Dosar…

2 Hai, că se poate! Cîțu anunță înghețarea salariilor demnitarilor, concedieri din aparatul bugetar, interzicere…

3 ULTIMĂ ORĂ / Ministrul de interne îl va destitui pe Raed Arafat săptămâna viitoare

4 Prostul politicii românești a rămas fără partid. Toți membrii celei mai mari organizații au demisionat scuipân…

5 Guvernul PNL, un prim pas spre decență: Pensia nu va mai putea fi cumulată cu salariul la stat

recomandări

Te ia DNA: Dan Popa

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Grasul ăsta joacă super fotbal!