MI5: Amenințarea teroristă în Marea Britanie, la cel mai ridicat nivel după 11 septembrie 2001

MI5: Amenințarea teroristă în Marea Britanie, la cel mai ridicat nivel după 11 septembrie 2001

Amenințarea teroristă la adresa Marii Britanii este în prezent la cel mai ridicat nivel după atentatele care au avut loc pe 11 septembrie 2001 în SUA, a declarat șeful serviciilor britanice de informații MI5, Andrew Parker, citat de agenția EFE. Într-un interviu acordat joi postului BBC, Parker a declarat că poliția și serviciile secrete au dejucat în ultimele 12 luni șase comploturi teroriste și a avertizat că această amenințare este în creștere.

Șeful MI5 a susținut și necesitatea ca acest serviciu de informații interne să primească prin lege noi puteri pentru a putea intercepta comunicațiile, întrucât teroriștii utilizează tot mai mult internetul pentru a-și transmite informații între ei și pentru a incita la acte de terorism sau pentru a coordona astfel de acțiuni.

El a susținut că serviciile secrete nu au intenția să supravegheze comunicațiile private ale cetățenilor și că doresc să lucreze într-un cadru legal 'transparent', dar a insistat că actualul mod în care datele de pe internet sunt protejate îngrădește accesul serviciilor la aceste informații.

Întrebat despre riscurile se securitate generate de actualul val de refugiați veniți în Europa din țări musulmane, Andrew Parker a răspuns că aceștia nu reprezintă pentru Marea Britanie amenințarea principală. Anterior, guvernul de la Londra și-a manifestat preocuparea față de creșterea numărului cetățenilor britanici care au plecat în Siria — unii împreună cu toată familia — pentru a se alătura grupării jihadiste Statul Islamic.

Avertismentul șefului MI5 survine în timp ce guvernul de la Londra pregătește un proiect de lege prin care serviciile secrete vor primi atribuții sporite pentru monitorizarea unor comunicații electronice, lucru criticat de unele organizații din domeniul apărării drepturilor omului. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...