Minor rom român, între viaţă şi moarte după ce a fost linşat în Franţa

Minor rom român, între viaţă şi moarte după ce a fost linşat în Franţa

Un minor rom român se afla între viaţă şi moarte luni seara, după ce a fost bătut de aproximativ 12 persoane care-l suspectau de comiterea unor spargeri într-o localitate din departamentul Seine-Saint-Denis, în zona central-nordică a Franţe.

Potrivit primelor elemente ale anchetei, minorul, în vârstă de 16 ani, ar fi fost bătut crunt de persoane care-l suspectau că a spart anterior apartamentul unei femei din localitate. "Un grup de persoane a venit să-l caute în această tabără şi l-a luat cu forţa", a declarat o sursă din cadrul poliţiei. Minorul a fost sechestrat într-o pivniţă, unde agresorii l-au bătut cu brutalitate, relatează site-ul revistei franceze Le Nouvel Observateur, citat de Mediafax.

"Aproximativ 12 persoane" ar fi participat la această lişare, potrivit unei surse apropiate cazului. Mama minorului este cea care a sesizat poliţia. Tânărul a fost găsit vineri seara, inconştient, abandonat într-un cărucior de la un supermarket, potrivit unei surse din cadrul poliţiei.

Nicio persoană nu era arestată până luni seara în acest caz, potrivit Le Nouvel Observateur.

Francois Hollande denunţă linşarea unui român de etnie romă

Preşedintele Francois Hollande a denunţat, marţi, linşarea unui tânăr rom în Franţa, pe care a numit-o un act "incalificabil şi nejustificat", relatează AFP.

Preşedintele Hollande "cere angajarea tuturor mijloacelor pentru găsirea autorilor acestei agresiuni", a anunţat palatul Elysée.

Manuel Valls condamnă linşarea minorului rom român în Franţa

Premierul francez Manuel Valls a condamnat marţi "cu mare fermitate agresarea acestui tânăr", Darius, un minor rom român în vârstă de 16 ani care se află între viaţă şi moarte după ce a fost linşat la Pierrefitte-sur-Seine vineri, relatează publicaţia Le Monde în ediţia electronică.

Premierul francez a fost contactat de publicaţie, precizează Le Monde. Valls a cerut ca "cei responsabili de acest act inacceptabil să fie găsiţi cât mai rapid, pentru a răspunde de acţiunile lor în faţa justiţiei", adaugă publicaţia.

După patru zile de la linşarea minorului şi după dezvăluirea cazului de către presă, puţini oficiali politici au reacţionat, scrie Le Monde.

Ministrul de Interne Bernard Cazeneuve a condamnat marţi dimineaţa, citat într-un comunicat, "cu cea mai mare fermitate violenţele la care a fost supus adolescentul". El a subliniat că le "revine exclusiv forţelor de securitate să impună respectarea ordinii publice". "Poliţia Judiciară este total mobilizată pentru a face rapid lumină în acest caz, să aresteze autorii faptelor şi să-i aducă în faţa justiţiei", se mai arată în comunicat.

În această fază a investigaţiei, încredinţate Poliţiei Judiciare din departamentul Seine-Saint-Denis, Parchetul de la Bobigny rămâne prudent în legătură cu faptele şi mobilul autrilor. Se ştie, pentru moment, că un grup de persoane s-a dus în tabăra în care locuia Darius împreună cu familia sa, vineri după-amiaza. Potrivit declaraţiilor unor martori, membrii grupului erau înarmaţi cu "arme lungi" şi ar fi deschis focul fără să rănească pe cineva, după care l-au urcat pe minor la bordul unui automobil Renault Clio, către ora locală 17.30 (18.30, ora României).

Grav rănit, minorul a fost internat la Spitalul Lariboisière de la Paris, unde se afla într-o stare critică luni. "Prognosticul său vital este rezervat. Este în comă", a precizat o sursă judiciară. Tânărul, în vârstă de 16 ani, trăia împreună cu familia şi alţi romi într-o casă părăsită, la marginea drumului naţional numărul unu, în dreptul cartierului Cité des Poètes, la Pierrefitte-sur-Seine.

Potrivit unei surse judiciare, tânărul era cunoscut pentru comiterea unor furturi. El a fost arestat în mai multe rânduri, începând din iunie, a declarat primarul Pierrefitte-sur-Seine Michel Fourcade. Primarul socialist a declarat că mai multe maşini au fost sparte în ultimele săptămâni în Cité des Poètes, alimentând resentimentele locuitorilor faţă de romi, pe care-i acuză că sunt autorii acestor furturi.

Un vecin român al casei părăsite, Ion Vardu, a declarat pentru revistă că adolescentul a ocupat imobilul, în urmă cu "aproximativ trei săptămâni", împreună cu alţi aproximativ 200 de romi originari din România, care au plecat cu toţii după dramă. "Au lăsat toate astea", plecând "imediat", a declarat el, arătând spre saltele, lenjerie intimă, roţi şi ambalaje de la produse alimentare răspândite pe jos. "Şocat", Vardu dă asigurări că nu ştie cine l-ar fi putut linşa pe minor. "Aici este linişte de obicei. Nu am avut niciodată probleme cu locuitorii", spune el.

"De fiecare dată când în Franţa se dezlănţuie o asemenea violenţă, statul de drept este afectat. Republica franceză datorează protecţie tuturor, indiferent unde trăiesc şi care le este originea", a declarat preşedintele Consiliului General al departamentului Seine-Saint-Denis Stéphane Troussel, denunţând o "agresiune odioasă sub acoperirea unei reglări de conturi".

Violenţele care-i vizează pe romi sunt în creştere, potrivit unor asociaţii pentru apărarea acestei minorităţi. Potrivit SOS Racisme, "această trecere gravă la acţiune denotă degradarea alarmantă a imaginii cetăţenilor romi sau presupuşi a fi romi în societatea noastră şi rezultatul unor tensiuni în care sunt antrenaţi cetăţenii noştri". "Aşteptăm o schimbare radicală de discurs şi o denunţare extrem de clară a violenţelor", a subliniat preşedintele mişcării antirasiste europene EGAM Benjamin Abtan.

În octombrie 2012, la Marsilia, romi au fost goniţi din tabere sub presiunea unor locuitori ostili, care au incendiat ceea ce a mai rămas din tabără. În mai 2013, familii de romi au fost agresate într-o zonă de găzduire de la Hellemmes (nord). La Paris, justiţia a eliberat, în mai, un bărbat suspectat că a aruncat cu un produs coroziv pe saltele pe care romi le-au instalat în apropiere de domiciliul său.

În unele cazuri, victime ale unor furturi ripostează cu violenţă, însă represalii asupra unor minori sunt rare şi sunt pedepsite dur de către justiţia franceză.

 

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Ea i-a „spart mațele” lui Bendeac!

2 Așa arată sfidarea României...

3 „Din peste 850 de milioane de dolari, în 1990 când a fost lichidată ICE Dunărea s-au găsit 20 de dolari”

4 Priviți ce urgie e în Marea Britanie! Meteorologi: Condițiile sunt "terifiante"

5 România are 18 miliardari, cu 7 mai mulți decât anul trecut