Naționaliști turci agresează turiști sud-coreeni pe care i-au crezut chinezi

Naționaliști turci agresează turiști sud-coreeni pe care i-au crezut chinezi

Naționaliști turci care manifestau contra politicii Chinei față de minoritatea musulmană uigură au agresat sâmbătă un grup de turiști sud-coreeni în centrul istoric al orașului Istanbul, luându-i drept chinezi, scrie AFP.

Sute de manifestanți defilau în vecinătatea Palatului Topkapi, reședința sultanilor otomani între 1465 și 1853, pentru a protesta față de restricțiile la care sunt suspuși uigurii, potrivit presei turce, în luna de post a Ramadanului.

Unii dintre aceștia au agresat turiști sud-coreeni în fața Palatului Topkapi, strigând "Allah Akbar". Poliția a intervenit în ajutorul turiștilor aruncând cu gaze lacrimogene în direcția manifestanților, membri ai Partidului Acțiunii Naționaliste (MHP).

"Nu sunt chinez, sunt coreean!", a spus unul din turiști, vizibil șocat, într-o înregistrare video difuzată de agenția de presă Dogan.

Acest incident a avut loc pe fondul tensiunilor dintre Turcia și China ivite din cauza restricțiilor la care sunt supuși uigurii în luna Ramadanului.

Ankara l-a convocat în această săptămână pe ambasadorul Chinei pentru a oferi explicații în legătură cu aceste restricții. Beijingul a respins aceste acuzații și a cerut autorităților de la Ankara să își clarifice declarațiile.

Un grup de 173 de uiguri a ajuns marți în Turcia după ce au fugit din China pe teritoriul Thailandei.

Sute de naționaliști turci au manifestat în întreaga țară în ultimele săptămâni pentru a denunța restricțiile al căror obiect sunt uigurii din China.

Un restaurant chinezesc foarte frecventat din Istanbul a fost atacat miercuri de naționaliști care i-au spart geamurile, în timp ce proprietarul este turc, iar bucătarul-șef uigur. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...