Naționaliștii olandezi cer să se ia în discuție o posibilă retragere din acordurile Schengen

Naționaliștii olandezi cer să se ia în discuție o posibilă retragere din acordurile Schengen

În urma atacului armat comis vineri într-un tren care circula pe ruta Amsterdam-Paris, liderul formațiunii xenofobe olandeze Partidul pentru Libertate (PVV), Geert Wilders, dorește ca plenului parlamentului de la Haga să fie convocat într-o sesiune extraordinară pentru a lua în discuție măsurile de prevenire a terorismului, precum și o eventuală renunțare la acordurile Schengen, relatează agenția EFE citând presa locală.

Wilders susține de mult timp ieșirea Olandei din spațiul de liberă circulație Schengen și reintroducerea controalelor la frontiere. Dar dezbaterea pe această temă a revenit în centrul atenției în Olanda după ce premierul belgian Charles Michel a declarat, tot după atacul de vineri, că trebuie examinat dacă acordurile Schengen pot fi 'adaptate', fără să ofere detalii.

Și ministrul italian de externe, Paolo Gentiloni, s-a declarat duminică preocupat de o posibilă punere în discuție a acordurilor Schengen, dar nu ca urmare a atacului din trenul Amsterdam-Paris, ci din cauza valului de imigranți ilegali care asaltează Europa.

Totuși, partidele ce alcătuiesc coaliția guvernamentală de la Haga, liberalii din VVD și laburiștii din PvdA, consideră că nu se impune convocarea ședinței cerute de Wilders, întrucât legislativul are deja programată pentru începutul lunii septembrie o dezbatere despre terorism.

Potrivit agenției locale de presă ANP, partidul VVD, din care face parte și premierul Mark Rutte, dorește să implementeze noi măsuri de securitate după ce o analiză a serviciilor secrete a relevat o sporire a amenințărilor teroriste. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Loredana a fugit cu „morcovul italian”?

2 Momentul în care Putin va ordona invadarea Ucrainei / Indiciile oferite de experți militari

3 VIDEO Priviți ce postează Armata Rusiei!

4 Valentin Naumescu: Rusia a luat deja decizia privind Ucraina / Amănuntul uitat de mulți și invocat de profesor

5 VIDEO Ea este „găuritoarea” de prezervative din Sibiu