NATO avertizează Rusia: „O viitoare intervenţie în Ucraina ar fi o greşeală istorică”

Înaltul oficial al Alianţei Nord-Atlantice a declarat, potrivit sursei citate, că Moscova trebuie să îşi retragă trupele masate la graniţa cu Ucraina.

„Îndemn Rusia să facă un pas înapoi şi să nu degenereze situaţia din estul Ucrainei. Dacă Rusia ar urma să intervină în Ucraina, ar fi o greşeală istorică. Acest lucru ar putea avea consecinţe grave pentru relaţia noastră cu Moscova şi ar conduce totodată la o izolare tot mai mare a Kremlinului”, a anunţat, marţi, Anders Fogh Rasmussen, la Paris.

De asemenea, secretarul general al NATO a îndemnat Moscova să-şi retragă trupele din apropierea graniţei cu Ucraina. „Facem apel la Rusia să îşi retragă zecile de mii de soldaţi masaţi la graniţele cu Ucraina şi să înceapă un dialog real cu autorităţile de la Kiev”, a mai spus Rasmussen.

În regiunea Luhansk, oficialii au declarat că mai mulţi „radicali” au ocupat clădirile guvernamentale şi au luat circa 60 de persoane ostatice. Activiştii pro-ruşi din clădire au negat informaţiile oficialilor, însă au anunţat că au confiscat un arsenal complet de puşti automate. Serviciului ucrainean de securitate (SBU) a anunţat, miercuri, că cele 60 de persoane au fost eliberate.

De asemenea, mişcări secesioniste au fost înregistrate şi în oraşul Doneţk, acolo unde manifestanţii au scandat „Republica Doneţk” cerând totodată şi organizarea unui referendum pentru stabilirea statutului regiunii.

Tot marţi, secretarul american de Stat, John Kerry, a precizat că „forţele ruse au fost catalizatorul din spatele haosului din ultimele 24 de ore” din Ucraina.

Moscova a avertizat recent că orice folosire a forţei împotriva protestatarilor din estul Ucrainei ar putea conduce la un război civil.

Autorităţile ucrainene au anunţat marţi că au reuşit să reia controlul asupra unei clădiri din Kharkiv, sperând că în viitor şi administraţiile guvernamentale din Luhansk şi Doneţk vor fi eliberate de protestatari.


Sursa: adevarul.ro


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Andreea Esca, vedeta Pro TV, confirmată pozitiv cu noul coronavirus

2 ULTIMA ORĂ 20 de state din Europa interzic accesul românilor sau le impun restricții la intrarea pe teritoriil…

3 VIDEO Prins asupra faptului, amantul unei craiovence a fugit 3 kilometri în pielea goală, în timp ce soţul înş…

4 „Adio, Grecia! Nu mai mergem în viața noastră!” Revoltă pe forumuri, după ce Grecia a decis să suspende tempor…

5 VIDEO Această formă de viață se numește Codruța Cerva, vedetă la Cocina TV și lider al trepanaților din Piață