Norvegia: Înaintea atacurilor din iulie 2011, Breivik fusese prins având arme asupra sa în Germania

Norvegia: Înaintea atacurilor din iulie 2011, Breivik fusese prins având arme asupra sa în Germania

Extremistul de dreapta Anders Behring Breivik, care execută o pedeapsă cu închisoarea pentru atacurile teroriste de la Oslo din iulie 2011, a fost oprit în 2009, în timpul unui control de rutină în Germania, având asupra sa arme și muniție, dar incidentul nu a fost niciodată raportat poliției norvegiene, susține un realizator de filme documentare germane, citat vineri de thelocal.no.

Breivik a fost oprit în timpul unui control în apropierea orașului german Wetzlar, la nord de Frankfurt, probabil la începutul anului 2009, potrivit ABC Nyheter.

'În urmă cu trei ani și jumătate, am primit informația că autoritățile germane aproape l-au capturat în 2009', a afirmat realizatorul de filme german Daniel Harrich. Acesta a studiat timp de mai mulți ani comerțul ilegal cu arme în Europa.

Cel mai recent film al lui Harrich, intitulat ?Waffen für den Terror' (Arme pentru teroare), difuzat recent de canalul de televiziune Arte, include noi dezvăluiri despre criminalul norvegian.

Pe 22 iulie 2011, Breivik a ucis opt persoane, la Oslo, într-un atac cu bombă în apropierea sediului guvernului norvegian, după care s-a deplasat pe insula Utoya, unde se desfășurau cursurile școlii de vară a tinerilor laburiști norvegieni, omorând alte 69 de persoane. El a fost condamnat în august 2012 la o pedeapsă de 21 de ani de închisoare, care poate fi prelungită dacă se consideră că Breivik reprezintă o amenințare pentru societate.

La jumătatea lunii octombrie, justiția norvegiană a anunțat că procesul intentat statului norvegian de Breivik va avea loc în martie anul viitor.

Anders Breivik, care se declară împotriva multiculturalismului, a chemat în instanță statul norvegian pentru a protesta contra condițiilor sale de detenție, un regim pe care îl califică drept 'tortură'. Până în prezent, extremistul de dreapta a fost vizitat în închisoare doar de gardieni, de avocații săi și de mama lui, care a murit din cauza unui cancer în 2013.

Potrivit presei norvegiene, se crede că în prezent Anders Behring Breivik se află în închisoarea Skien, din sudul Norvegiei. Șeful penitenciarului Ila, din apropiere de Oslo, unde Breivik a fost deținut anterior, declara în 2013 că ținerea în izolare a condamnatului era necesară ținând cont de riscul ca acesta să ia ostatic un alt deținut.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Raluca Drăgoi, pozată în timp ce face sex oral

2 Așa o fi? / Dubioase și urât mirositoare sunt dedesubturile politicii românești

3 Câh...

4 Atenție, balenă în libertate pe plajă, la Mamaia!

5 Așa arată relaxarea la Mamaia