Nou scandal intitulat 'LuxLeaks': Acorduri fiscale secrete între Luxemburg și 340 de multinaționale dezvăluite de presă

Nou scandal intitulat 'LuxLeaks': Acorduri fiscale secrete între Luxemburg și 340 de multinaționale dezvăluite de presă

Acorduri fiscale secrete între Luxemburg și 340 de multinaționale, printre care Apple, Amazon, Ikea, Pepsi sau Axa, pentru a-și reduce la minim impozitele, au fost dezvăluite joi de 40 de media internaționale care se bazează pe documente obținute de Consorțiul internațional al jurnaliștilor de investigație (ICIJ), relatează AFP.

Aceste acorduri, încheiate între 2002 și 2010, înseamnă miliarde de euro de încasări pierdute pentru statele unde aceste companii realizează beneficii, potrivit ICIJ și media partenere, printre care Le Monde, The Guardian, Süddeutsche Zeitung și Asahi Shimbun.

ICIJ a dezvăluit în ianuarie plasamente ale demnitarilor chinezi în paradisuri fiscale.

În ancheta sa de șase luni intitulată 'Luxembourg Leaks' sau 'LuxLeaks', ICIJ a avut acces la 28.000 de pagini de documente de 'tax ruling' care arată cum marile companii 'se bazează pe Luxemburg și regulile sale fiscale suple, dar și pe deficiențele de reglementare internaționale, pentru a transfera profituri pentru ca acestea ori să nu fie impozitate, ori să fie impozitate foarte puțin', scrie Le Monde.

Practica așa-numită 'tax ruling', care este legală, permite unei companii să se intereseze în avans cum va fi tratată de administrația fiscală a unei țări și să obțină anumite garanții juridice.

Grupurile implicate — printre care sunt menționate Apple, Amazon, Verizon, AIG, Heinz, Pepsi sau Ikea — realizează astfel miliarde de euro de economii anul datorită creării unei filiale, a unui holding sau a mutării unui sediu social pe teritoriul Marelui Ducat. Evident, acestea au avut drept scop să plătească impozite cât mai mici posibil, notează AFP.

Grupurile franceze Axa și Credit agricole apar 'în datele furnizate de PwC', cabinetul de audit și de consiliere PricewaterhouseCoopers (PwC) care a întocmit între 2002 și 2010 documentele obținute de ICIJ, 'dar la un nivel mai scăzut', potrivit Le Monde. 'Ei profită de un mediu favorabil gestionării fondurilor de investiții', a adăugat cotidianul.

PwC a redactat aceste documente 'și a negociat termenii cu administrația luxemburgheză', precizează Le Monde.

'Luxemburgul păstrează aceste acorduri fiscale secrete' și 'nu le notifică partenerilor europeni' deși este 'pus la curent, în fapt, de aceste multinaționale, cu privire la strategia lor de evitare a impozitării', adaugă cotidianul.

În Australia, analiza detaliată a documentelor făcute publice de ICIJ a început deja, a anunțat joi Chris Jordan, înalt responsabil al administrației fiscale. Practic, se verifică ce companii plătesc exact impozitele datorate pentru profitul pe care îl obțin în urma activității prestate.

The Guardian estimează că 'aceste dezvăluiri vor fi jenante pentru noul președinte al Comisiei Europene (CE), Jean-Claude Juncker, care a fost premier al Luxemburgului între 1995 și 2013', respectiv perioada în care acordurile menționate de ICIJ au fost semnate.

CE a deschis în iunie patru anchete asupra practicii fiscale 'tax ruling' care vizează state membre. O anchetă vizează Irlanda și se referă la acordurile încheiate între administrația fiscală și gigantul american al internetului Apple, suspectat că a beneficiat de un tratament favorabil contrar regulilor europene pentru concurență.

O a doua anchetă are în vedere suspiciuni de avantaje fiscale acordate de Olanda lanțului Starbucks, în timp ce a treia vizează acordurile încheiate de Luxemburg cu 'Fiat Finance and Trade', care furnizează servicii de management financiar grupului de automobile Fiat. Ultima dintre aceste anchete, deschisă în octombrie, vizează Gibraltarul.

În ediția ziarului 'Le Monde' din 29 octombrie, ministrul luxemburghez de finanțe, Pierre Gramegna, a apărat practica de 'tax ruling'. Aceasta 'face parte din patrimoniul nostru și vrem să o perpetuăm, respectând regulile'. 'Menținerea unei anumite competitivități, loiale, între state în domeniul fiscal este indispensabilă', a adăugat ministrul din Marele Ducat.

La rândul său, OCDE a publicat în septembrie recomandări adresate statelor G20 împotriva 'optimizării fiscale', care constă în strategii sofisticate și cel mai adesea legale care permit multinaționalelor să plătească impozite cât mai mici posibil.

OCDE militează pentru restabilirea 'suveranității fiscale', care presupune că beneficiile trebuie să fie taxate unde sunt realizate, notează AFP.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Recucerirea Insulei Șerpilor de către Rusia - consecințe majore pentru România care poate deveni furnizor energetic inclusiv pentru Europa de Est

2 VIDEO O întreagă formație de atac a armatei ruse a fost distrusă după ce a intrat într-un câmp minat

3 Cum a devenit interlopul Calu proxenetul șef din Tenerife. O fostă membră PRM, colegă de dosar

4 Șansele tancurilor rusești în fața celebrelor blindate americane M1 Abrams, care ar putea ajunge în Ucraina

5 Rușii sună să se predea, înainte de a ajunge pe front. Trimiși la război fără antrenament și fără mâncare: mărturii din prima linie