Obama va anunța joi o amânare în retragerea trupelor americane din Afganistan

Obama va anunța joi o amânare în retragerea trupelor americane din Afganistan

Președintele american Barack Obama va anunța joi o pauză în retragerea celor aproape 10.000 de militari americani din Afganistan, unde SUA vor păstra 5.500 de militari după 2016, în condițiile în care până acum era prevăzută doar menținerea unui efectiv de 1.000 de soldați, relatează AFP. Potrivit unui responsabil american, Barack Obama a decis să-i mențină pe cei circa 9.800 de militari prezenți la fața locului 'pentru cea mai mare parte' a anului 2016.

După 2016, președintele american prevede menținerea a 5.500 de soldați în câteva baze, printre care Bagram și Jalalabad în est și Kandahar în sud, conform aceleiași surse.

'Acest anunț nu schimbă deloc faptul că misiunea noastră de luptă în Afganistan s-a terminat', a subliniat responsabilul citat.

Mai multe ofensive recente ale talibanilor, precum cea de la Kunduz, au arătat că forțele afgane nu reușesc încă să mențină singure teritoriile cucerite, în ciuda celor 60 de miliarde de dolari cheltuite de Washington de 14 ani pentru echiparea și formarea lor.

Săptămâna trecută, generalul american John Campbell, comandantul misiunii NATO în Afganistan, s-a declarat deja favorabil unei modificări a calendarului retragerii forțelor americane.

Barack Obama a anunțat și în martie o încetinire a ritmului retragerii militarilor americani.

Vasta intervenție militară declanșată după atentatele de la 11 septembrie 2001 în SUA s-a încheiat oficial la sfârșitul lui 2014. Cei circa 10.000 de militari încă prezenți în Afganistan se concentrează pe operațiunile antiterorism și instruirea forțelor de securitate afgane.

Peste 2.300 de militari americani și-au pierdut viața în Afganistan, peste 22.000 au fost răniți, iar factura totală se ridică la 1.000 de miliarde de dolari. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Hopa! Rușii au aruncat în luptă Terminator, noile mașini de sprijinire a tancurilor

2 VIDEO Așa fac rușii cu răniții? / „Comandantul de batalion îl împușcă mortal”

3 Cât va rezista la suprafață? / Rusia a mai adus o navă purtătoare de rachete Kalibr în Marea Neagră

4 VIDEO Cacealmaua Eurovision / Momentul de consternare al prezentatoarei TVR când i s-a refuzat să anunțe în direct voturile juriului din România

5 De citit! / „Asta nu e idioțenie, ci sabotaj direct”