OIAC: Siria încă mai poate respecta calendarul de distrugere a armelor chimice dacă reia operaţiunile

Siria încă mai poate respecta calendarul de distrugere a armelor sale chimice dacă reia imediat operaţiunile de transfer şi de evacuare, a anunţat joi coordonatoarea operaţiunii, la Consiliul de Securitate ONU, potrivit unor diplomaţi.

OIAC:Siria încă mai poate respecta calendarul de distrugere a armelor chimice dacă reia operaţiunile (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Sigrid Kaag, coordonatoarea operaţiunii comune de dezarmare chimică a Siriei lansată de OIAC (Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice) şi ONU, s-a exprimat în faţa Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite, prin videoconferinţă, în cadrul unor consultări cu uşile închise.

Autorităţile siriene, a amintit ea, au anunţat duminică că vor să reia "în următoarele zile" operaţiunile de transfer şi de evacuare, suspendate, potrivit lor, din motive de securitate.

"Operaţiunile ar putea să se încheie la timp, cu condiţia ca ele să fie reluate imediat", a apreciat Kaag, citată de diplomaţi.

Ea a precizat că 72 de containere sunt pregătite pentru a fi transportate în portul sirian Latakia, în nordul ţării, de unde ar urma să fie evacuate din ţară şi, odată cu acest transfer, aproximativ 90% din armele chimice ar fi eliminate din Siria.

Autorităţile siriene mai pot să-şi respecte angajamentele, dar acest lucru "devine tot mai dificil", a subliniat Kaag.

Adjunctul purtătorului de cuvânt al ONU, Farhan Haq, a precizat ulterior că, până în prezent, 53,6% din arme sau componente toxice au fost evacuate din Siria sau distruse pe teritoriul sirian, dar că nu a avut loc "nicio activitate începând din 30 martie".

El a subliniat "necesitatea de a relua aceste activităţi cât mai repede posibil pentru a respecta calendarul".

Potrivit unor diplomaţi, în cursul consultărilor din Consiliu, ambasadoarea americană Samantha Power şi omologul său francez Gérard Araud au cerut Damascului să accelereze procesul.

Rusia la rândul său a anunţat că Siria a îndeplinit deja jumătate din proces şi că forţele siriene şi convoaiele care protejează transporturile cu produse chimice au fost ţinta unor atacuri la nord de Latakia.

Ambasadorul sirian Bashar Jaaferi a afirmat pentru presă că "terorişti" membri Al-Qaida sau ai grupării islamiste al-Nusra, veniţi din Turcia şi înarmaţi de Arabia Saudită şi Qatar, continuă să atace armata siriană în zona oraşului Latakia.

"Nu vom putea respecta pe deplin calendarul fixat de Guvernul sirian şi OIAC atâta timp cât condiţiile de securitate nu vor evolua în sensul bun", a adăugat el. Reprezentanul sirian la ONU le-a cerut "celor care au influenţă asupra acestor grupări teroriste să obţină garanţii că şirurile de vehicule care transportă produse chimice şi portul Latakia nu vor fi atacate".

În cadrul unui acord ruso-american care a permis evitarea unei intervenţii militare a Statelor Unite în Siria, Damacul s-a angajat să se debaraseze de armele sale chimice până la 30 iunie.

Însă mai multe termene au fost depăşite, conducând astfel la întârzierea operaţiunilor.

Siria, afectată de peste trei ani de război civil, a evocat în principal lipsa de securitate şi de material pentru a justifica întârzierile, în timp ce puterile occidentale acuză Damascul că doreşte în mod voit să întârzie procesul.

După ce armele chimice sunt aduse în portul Lattaquia, ele sunt încărcate la bordul unei nave americane care trebuie să procedeze la distrugerea lor prin hidroliză.

Sursa: mediafax.ro


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Bătăuş pus la pământ dintr-o singură mişcare de un poliţist. Intervenţia a durat câteva secunde

2 Viktor Orban / Vom îzbândi. Vom face mare Bazinul Carpatic. Vestul ne-a violat granițele și ne-a lăsat pradă co…

3 Psihologă / Relația sexuală normală de care vorbește CTP-ul este aia în care bărbatului i se rupe dacă femeia s…

4 ALERTĂ Zece polițiști bucureșteni, infectați cu coronavirus. Sediul instituției ar putea fi relocat

5 Marcel Vela, despre a treia etapă de relaxare: Vor fi multe surprize plăcute. Cu siguranță vor fi bine primite…

recomandări

Te ia DNA: Sorin Tilihoi

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Cele mai amuzante logo-uri fake