Papa Francisc a sosit în Coreea de Sud, într-o vizită de cinci zile

Papa Francisc a sosit în Coreea de Sud, într-o vizită de cinci zile

Francisc a sosit joi la Seul în prima vizită pe care o efectuează un papă în Asia în ultimii 25 ani, cu obiectivul de a consolida dezvoltarea catolicismului pe continent şi de a pleda pentru reconcilierea intercoreeană.

Papa Francisc a sosit în Coreea de Sud, într-o vizită de cinci zile (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

După ce a survolat China, avionul de tip Airbus A330 "Michelangelo Buonarotti" al companiei Alitalia a aterizat, la ora locală 10.15 (4.15, ora României), pe Aeroportul Incheon, unde a fost aşteptat de către preşedinta Park Geun-hye.

Aproape în acelaşi moment Coreea de Nord trăgea spre mare trei rachete cu rază scurtă de acţiune, un mijloc utilizat frecvent de către regimul stalinist pentru a-şi manifesta nemulţumirea şi a ameninţa Seulul şi aliaţii acestuia.

Papa urmează să adrese un mesaj de la Seul, în apropiere de paralela 38, pe care a fost trasată linia de demarrcaţie dintre cele două Corei, într-o încercare de a ajuta la o apropiere între sudul capitalist şi nordul stalinist, despărţite din 1953.

El va oficia o "mesă pentru pace şi reconciliere" în Peninsula Coreea la Catedrala Myeong-dong de la Seul, pe 18 august, în a cincea şi ultima zi a vizitei sale în Coreea de Sud.

Autorităţile de la Phenian, care au refuzat participarea catolicilor nord-coreeni la întâlnirea cu Papa, garantează în principiu libertatea de cult, înscrisă în Constituţie.

Însă, potrivit ONU, creştinii care practică credinţa în afara asociaţiilor oficiale se expun unor persecuţii.

- Creştinii, mai numeroşi ca budiştii

Catolicismul prosperă, în schimb, în Coreea de Sud, o ţară considerată un adevărat "tigru" asiatic, cu o creştere fulgerătoare, o ţară pe care Ioan Paul al II-lea a vizitat-o în 1989.

Creştinii, de toate confesiunile, sunt mai numeroşi ca budiştii. Catolicii (10,7% din populaţie) formează o Biserică activă şi influentă, dar care este ameninţată de o anumită "cartelizare", pe care Papa urmează să o vizeze.

Din cauza decalajului orar, programul primei zile va fi mai uşor. Suveranul Pontif, în vârstă de 77 de ani, va fi primit la Casa Albastră, sediul preşedinţiei, în prezenţa a 800 de personalităţi din ţară, după care se va întâlni cu 35 de episcopi.

Primul dintre cele trei obiective ale vizitei, prezentate anterior de către Sfântul Scaun, este transmiterea unui mesaj de evanghelizare a Asiei - în care catolicii reprezintă 3,2% din populaţie şi înregistrează o creştere constantă - câtorva mii de tineri veniţi din 23 de ţări la o mini-întâlnire de tipul Zilele Tineretului Catolic în Asia. Nimeni nu se îndoieşte că tinerii catolici chinezi se afla în centrul atenţiei Papei.

Francisc tocmai s-a "adresat tuturor ţărilor de pe continent", aducând un mesaj pentru "viitorul Asiei", a declarat numărul doi de la Vatican, secretarul de stat Pietro Parolin, într-un interviu televizat.

"Vizita Papei este un simbol puternic al recunoaşterii de către Vatican a faptului că Biserica creşte cel mai rapid în Asia şi Africa subsahariană", consideră Lionel Jensen de la Universitatea americană Sfânta Maria.

- 124 de martiri vor fi beatificaţi

Beatificarea la Poarta Gwanghwamun, la Seul, a lui Paul Yun Ji-chung şi a altor 123 de martiri din perioada de început a creştinismului în Coreea este al doilea obiectiv al vizitei. Este vorba atât despre o onorare a rezistenţei creştinilor asiatici în faţa numeroaselor persecuţii din trecut, cât şi despre sublinierea rolului laicilor în Biserică, creştinismul răspândindu-se cu ajutorul laicilor şcoliţi. Papa va saluta totodată mai multe "confort women", foste sclave sexuale ale ocupanţilor japonezi.

Papa va susţine 11 discursuri, în italiană şi engleză. Punctul culminant va fi vineri, ziua Adormirii Maicii Domnului şi totodată Ziua Naţională, când va fi oficiată o mesă pe World Cup Stadium, la Daejeon, în prezenţa unor supravieţuitori şi rude ale victimelor catastrofei feribotului Sewol - care a avut loc în aprilie şi s-a soldat cu 293 de morţi -, urmată de o întâlnire cu tineri asiatici la Sanctuarul de la Solmoe, locul martiriului primului preot coreean, Sfântul Andre Kim Daejeon.

Câteva sute de mii de credincioşi sunt aşteptaţi sâmbătă la beatificarea celor 124 de martiri, la Seul. Duminică, Papa Francisc se va întâlni, la "Sanctuarul matirului necunoscut" de la Haemi, cu episcopii din întreaga Asie şi va adresa un mesaj continentului.

Biserica Catolică sud-coreeană, care-şi dublează numărul de credincioşi aproximativ o dată la zece ani, joacă un rol social pe toate fronturile. Într-un mesaj video, ea a apreciat că este necesar ca tinerii catolici coreeni să păstreze contactul cu înaintaşii lor, "paznicii identităţii" creştine, să "poarte speranţa" şi să reziste "crizei morale şi spirituale" dintr-o societate deosebit de marcată de consumerism şi hipermediatizare, în care proliferează secte şi mişcări religioase.

Sursa: mediafax.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina