”Peste 100 de organizaţii sunt gata să rupă în bucăţi ţara”. AMENINŢĂRILE asupra Republicii Moldova

”Peste 100 de organizaţii sunt gata să rupă în bucăţi ţara”. AMENINŢĂRILE asupra Republicii Moldova

Serviciul de Informaţii şi Securitate (SIS) din Republica Moldova a realizat o hartă a riscurilor şi ameninţărilor la adresa securităţii statului, incluzând peste 100 de organizaţii care "sunt gata să rupă în bucăţi ţara", a declarat directorul SIS, Mihai Bălan.

Republica Moldova a realizat o HARTĂ a riscurilor şi ameninţărilor la adresa securităţii statului: ”Peste 100 de organizaţii sunt gata să rupă în bucăţi ţara”

Directorul SIS a afirmat că tensiunile din regiune "se răsfrâng negativ" asupra situaţiei din Republica Moldova, iar autorităţile de la Chişinău analizează periodic riscurile şi ameninţările la adresa securităţii statului. "Este important să fim vigilenţi, să nu răspundem provocărilor din partea acelor forţe care nu doresc binele ţării noastre", a declarat oficialul, într-un interviu pentru Europa Liberă.

El a adăugat că, în acest context, a fost realizată o hartă a riscurilor şi ameninţărilor la adresa securităţii statului. "Aş menţiona că peste 100 de ONG-uri, servicii şi organizaţii, partide, mass-media sunt gata să sfâşie acest pamânt, să rupă în bucăţi ţara", a avertizat Mihai Bălan, menţionând că SIS "cunoaşte şi monitorizează în limitele legislaţiei aceste structuri şi persoane".

Directorul Serviciului de Informaţii şi Securitate a mai declarat că problema transnistreană este cea mai mare ameninţare la adresa securităţii Reublicii Moldova. "Ce pericol poate fi mai mare decât atunci când 10% din teritoriul Republicii Moldova este ocupat de formaţiuni separatiste, staţionează ilegal trupe străine, sunt organizate anumite grupări care se ocupă cu contrabandă, crime organizate", a notat Mihai Bălan.

El a adăugat că factorii majori de risc de origine economică sunt generaţi de dependenţa faţă de sistemul energetic, precum şi de alte ramuri ale economiei. Embargoul impus asupra importurilor de legume şi fructe, vin şi struguri este, de asemenea, un pericol pentru securitatea statului.

"De asemenea ameninţări asupra securităţii statului sunt ameninţările asimetrice, aici e vorba de problema terorismului, de migraţia ilegală, contrabandă, proliferarea armelor de distrugere în masă, crima organizată", a conchis directorul SIS.

Sursa: mediafax.ro

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ Uragan DNA la 22 de instituții publice și 12 firme apropiate de Darius Vâlcov privind contractele d…

2 Căcații care umilesc România / Generalul Irina Alexe, de la USRPLUS, avansată în grad ilegal de miniștrii Săniuț…

3 Cine minte? / Blandiana, acuzaţii grave la adresa lui Dinescu. Ce ar fi spus acesta despre tinerii morţi la Revo…

4 Uff, găina bătrână se screme să pară „bună”...

5 Așa o fi?