Peste 230.000 de imigranți au ajuns în Grecia pe mare de la începutul acestui an

Peste 230.000 de imigranți au ajuns în Grecia pe mare de la începutul acestui an

Peste 230.000 de imigranți au ajuns în Grecia pe mare de la începutul acestui an, comparativ cu circa 17.500 în aceeași perioadă a anului trecut, a anunțat, joi, ministrul-adjunct al marinei comerciale a Greciei, Nikos Zois, informează AFP.

''Peste 80% dintre acești nou-sosiți, contabilizați de paza de coastă, sunt refugiați, eligibili pentru a primi azil politic'', a precizat oficialul grec, în timpul unei conferințe de presă susținute în prezența altor miniștri, cu privire la răspunsul Greciei la afluxul de imigranți.

'Este vorba despre o creștere exponențială, nu știu cum s-ar fi putut pregăti cineva pentru aceasta', a adăugat oficialul grec, în timp ce autoritățile de la Atena sunt criticate atât pe plan intern, cât și pe plan extern pentru slăbiciunile de care dau dovadă în preluarea imigranților.

Această creștere confirmă faptul că tot mai mulți imigranți încearcă să intre în Europa prin Grecia, ca reacție la supravegherea sporită a frontierei maritime dintre Libia și Italia, la care a recurs UE după o serie de naufragii tragice înregistrate în aprilie în largul insulei italiene Lampedusa.

Dat fiind statutul celor sosiți, 'îndemnurile de a-i da afară nu pot sta la baza niciunei strategii și a niciunei tactici' pentru a face față acestui aflux, a subliniat Zois.

La rândul său, ministrul economiei grec, Nikos Christodoulakis, i-a îndemnat pe greci să 'ofere ce pot pentru a ajuta' la preluarea imigranților, în marea lor majoritate sirieni. El le-a cerut în special armatorilor să ofere nave pentru a-i putea găzdui și a-i transfera din insulele din Marea Egee, principalele puncte de acces către Grecia, dată fiind apropierea lor de zona de coastă a Turciei. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Dobitocul ăsta prezintă știri la Antena 3! / Citiți și voi ce personaje adăpostește cloaca lui Voiculescu!

2 Așa o fi?

3 Cuplu de sătmăreni ucis cu brutalitate. Suspectul a violat soţia şi apoi i-a omorât pe cei doi soţi

4 Fiul lui Sile Cămătaru, la un pas de închisoare din cauza Giorgianei, fosta iubită. Ordin încălcat

5 Tânără care a făcut armata în Marina americană, găsită moartă într-o pădure din Rusia