Polonia și statele baltice au cel mai mare număr de responsabili pe lista celor declarați indezirabili în Rusia

Polonia și statele baltice au cel mai mare număr de responsabili pe lista celor declarați indezirabili în Rusia

Foști sau actuali responsabili europeni de rang înalt se află printre cei 89 declarați indezirabili de Rusia, pe această listă, publicată integral de postul finlandez YLE, regăsindu-se și cinci români. 

* Berlinul îi cere Moscovei explicații cu privire la politicienii și militarii germani declarați indezirabili în Rusia

* MAE român va solicita explicații părții ruse cu privire la cetățenii români care ar fi fost declarați indezirabili

Potrivit unei surse din cadrul diplomației europene, citate de agenția Reuters, guvernul de la Moscova ar fi întocmit de mult timp lista, dar a păstrat-o confidențială, unii dintre cei înscriși pe ea aflând că sunt persona non-grata în Rusia abia atunci când au dorit să efectueze o vizită în această țară și li s-a refuzat viza.

Existența acestei liste, întocmită de Moscova ca represalii în urma sancțiunilor europene, a fost evocată prima dată săptămâna trecută de agenția rusă de presă RIA Novosti. Aceasta a citat o sursă diplomatică rusă anonimă, care ar fi declarat că ministrul rus de externe Serghei Lavrov a cerut ca pe ea să fie înscriși responsabili pe care ambasadele Rusiei din mai multe state îi suspectează că 'ar desfășura activități anti-rusești ori sunt bănuiți de corupție.'

Printre numele sonore ale politicii europene care se regăsesc pe listă se află fostul vice-premier britanic, Nick Clegg, fostul premier belgian Guy Verhofstadt, în prezent liderul grupului liberal din Parlamentul European, fostul comisar european pentru extindere, Stefan Fule, sau fostul ministru britanic al apărării, Malcolm Rifkind.

De asemenea, dintre cei 89 de responsabili, 18 sunt polonezi, alți 15 provenind din statele baltice. În plus, există țări din Uniunea Europeană care nu au niciun nume pe această listă, cum este cazul Ungariei.

Cei cinci responsabili români declarați indezirabili în Rusia sunt: Adrian Cioroianu, Iulian Chifu, Eugen Tomac, Tiberiu Liviu Chondon și Gheorghe Hațegan.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 LIVE TEXT | Război în Ucraina. Lupte intense pentru Bakhmut. Autoritățile ruse vor să interzică circulația hrivnei în zonele ocupate

2 Fiul patronului Cris-Tim, condamnat la 3 ani și 2 luni de închisoare cu executare pentru trafic de cocaină

3 Luase legătura cu rușii / Cine este prințul Heinrich XIII, capul loviturii de stat din Germania

4 Rareș Bogdan / Sunt în aeroport, alături de Manfred Weber, în drum spre Viena. Ultimul Asalt. La 17.30 ne vom afla față în față cu Karl Nehammer, cance…

5 Ea este antrenoarea pe care un puști a întrebat-o dacă trimite poze nud pe bani...