Premierul Aleksandar Vucic: Serbia nu este marioneta Rusiei

Premierul Aleksandar Vucic: Serbia nu este marioneta Rusiei

Premierul sârb Aleksandar Vucic a declarat pentru cotidianul elvețian Blick că este posibil ca țara sa să promoveze relații prietenești cu Rusia și să fie în același timp membră a Uniunii Europene, subliniind că Serbia nu este marioneta nimănui, relatează joi agenția Tanjug.

Serbia nu este marioneta Rusiei sau a altcuiva, a afirmat Vucic, adăugând că el a declarat, chiar în prezența președintelui rus Vladimir Putin, că Serbia vrea să adere la UE. Vucic a subliniat că Serbia este apropiată de Rusia, dar că scopul țării sale este de a adera la UE și că speră și va face tot ce este posibil ca aceasta să se întâmple în 2019.

În opinia lui Vucic, Serbia nu are nici o îndoială că este posibil să promoveze relații prietenești cu Rusia și să fie în același timp membră a UE, și că UE știe foarte bine că poate avea avantaje din aceasta.

Întrebat ce poate oferi Serbia, care a preluat președinția Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), Vucic a răspuns că ea ar putea ajuta Occidentul, dar că dorește să rămână neutră.

Comentând faptul că OSCE trebuie să abordeze conflictul din Ucraina și să discute despre modalitățile de încetare a violențelor, Vucic a estimat că el afectează Rusia, Ucraina și întreaga Europă, dar că Serbia este o țară mică și că Europa trebuie să facă mai mult pentru pace.

Întrebat dacă Serbia ar putea rămâne neutră din moment ce are relații strânse cu Rusia, Vucic a răspuns că relațiile cu Rusia au rădăcini istorice și că aceasta nu poate fi decât în avantajul UE în căutarea unei soluții pașnice.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

3 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

4 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”