Premierul francez Manuel Valls îndeamnă la vigilenţă şi unitate după cele trei atacuri din Franţa

Premierul francez Manuel Valls a îndemnat marţi la "vigilenţă, unitate şi strângerea rândurilor", după cele trei atacuri comise în Franţa în ultimele trei zile, pe care a dezminţit că vrea să le minimalizeze, în timp ce îngrijorarea cuprinde ţara.

"Nu minimalizăm", dar obiectivul Guvernului este "să ofere asigurări" şi "să înţeleagă ce s-a întâmplat", a subliniat el pentru postul de radio Europe1.

Sâmbătă, un bărbat a atacat poliţişti cu un cuţit, strigând "Allah Akbar" (Allah eeste cel mai mare), la Joué-Lès-Tours (centru-vest), după care a fost omorât de forţele de ordine. Trei poliţişti au fost răniţi.

Duminică, o persoană internată de 157 de ori la psihiatrie, a intrat cu maşina în pietoni, la Dijon (centru-est), rănind 13 persoane. Bărbatul a fost arestat de poliţie.

Luni seara, o persoană a intrat cu maşina în pietoni, într-o piaţă amenajată de Crăciun din Nantes (vest), rănind 11 persoane. Bărbatul s-a înjunghiat de mai multe ori, după care a fost arestat.

Nu există "nicio legătură" între aceste trei evenimente, a dat asigurări Valls. Forţele de ordine se confruntă cu "indivizi hibrizi care pot acţiona singuri", complicând activitatea serviciilor de informaţii, a adăugat el. Ameninţarea este diferită faţă de situaţia în care sunt înfruntate organizaţii teroriste, a subliniat Valls.

Premierul urma să participe marţi dimineaţa la o reuniune cu mai mulţi miniştri, "pentru a face un rezumat al situaţiei" şi a "adopta măsurile necesare, în cazul în care ele se impun". "Fiecare în parte să fie vigilent şi mobilizat", a insistat şeful Guvernului, cerându-le francezilor "să-şi păstreze sângele rece".

După aceste trei atacuri, îngrijorarea a cuprins ţara. "Frică de Crăciun", titra cotidianul popular Le Parisien, iar Le Figaro, apropiat de opoziţia de dreapta, acuza Guvernul că nu adoptă măsuri împotriva islamului radical în Franţa.

"Acţionăm cu foarte mare hotărâre", a replicat Valls.

"Atunci când 1.200 de indivizi care trăiesc pe teritoriul ţării noastre sunt vizaţi de jihad, când 60 de persoane, în general francezi, au murit în rândul jihadiştilor, există o ameninţare de o amploare care nu a avut egal vreodată", a insistat el.

 


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 AUDIO Acesta este Ponta, oameni buni! Sebastian Ghiță: „I-am zis lu Ponta, bă, o fut pe mă-ta, te duci pe stic…

2 Se prăbușește regimul! Surse PSD: Dragnea a angajat în administrația centrală peste 3500 de apropiați ai inter…

3 Dăncilă la DNA? Ițele scandalului Tarom duc la vârful guvernului și PSD! „Cuc s-a dus la ordin acasă la direct…

4 VIDEO Pe ăsta îl saltă primul! S-a autodenunțat în direct! S-a dus acasă la fosta șefă TAROM! „M-am întâlnit c…

5 VIDEO De ce nu-l reține DNA pe acest infractor? Acestea sunt imaginile de la întâlnirea Cuc-Mezei din fața cas…

recomandări

Te ia DNA: Celina Rusu

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Tesla lansează primul SUV - Model X