Premierul francez Manuel Valls îndeamnă la vigilenţă şi unitate după cele trei atacuri din Franţa

Premierul francez Manuel Valls îndeamnă la vigilenţă şi unitate după cele trei atacuri din Franţa

Premierul francez Manuel Valls a îndemnat marţi la "vigilenţă, unitate şi strângerea rândurilor", după cele trei atacuri comise în Franţa în ultimele trei zile, pe care a dezminţit că vrea să le minimalizeze, în timp ce îngrijorarea cuprinde ţara.

"Nu minimalizăm", dar obiectivul Guvernului este "să ofere asigurări" şi "să înţeleagă ce s-a întâmplat", a subliniat el pentru postul de radio Europe1.

Sâmbătă, un bărbat a atacat poliţişti cu un cuţit, strigând "Allah Akbar" (Allah eeste cel mai mare), la Joué-Lès-Tours (centru-vest), după care a fost omorât de forţele de ordine. Trei poliţişti au fost răniţi.

Duminică, o persoană internată de 157 de ori la psihiatrie, a intrat cu maşina în pietoni, la Dijon (centru-est), rănind 13 persoane. Bărbatul a fost arestat de poliţie.

Luni seara, o persoană a intrat cu maşina în pietoni, într-o piaţă amenajată de Crăciun din Nantes (vest), rănind 11 persoane. Bărbatul s-a înjunghiat de mai multe ori, după care a fost arestat.

Nu există "nicio legătură" între aceste trei evenimente, a dat asigurări Valls. Forţele de ordine se confruntă cu "indivizi hibrizi care pot acţiona singuri", complicând activitatea serviciilor de informaţii, a adăugat el. Ameninţarea este diferită faţă de situaţia în care sunt înfruntate organizaţii teroriste, a subliniat Valls.

Premierul urma să participe marţi dimineaţa la o reuniune cu mai mulţi miniştri, "pentru a face un rezumat al situaţiei" şi a "adopta măsurile necesare, în cazul în care ele se impun". "Fiecare în parte să fie vigilent şi mobilizat", a insistat şeful Guvernului, cerându-le francezilor "să-şi păstreze sângele rece".

După aceste trei atacuri, îngrijorarea a cuprins ţara. "Frică de Crăciun", titra cotidianul popular Le Parisien, iar Le Figaro, apropiat de opoziţia de dreapta, acuza Guvernul că nu adoptă măsuri împotriva islamului radical în Franţa.

"Acţionăm cu foarte mare hotărâre", a replicat Valls.

"Atunci când 1.200 de indivizi care trăiesc pe teritoriul ţării noastre sunt vizaţi de jihad, când 60 de persoane, în general francezi, au murit în rândul jihadiştilor, există o ameninţare de o amploare care nu a avut egal vreodată", a insistat el.

 


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 „Dacă voiai să câștigi nu era suficient doar să-ți petreci câteva ore cu un bărbat”

4 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

5 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA