Preşedintele bulgar acuză Rusia că este un stat naţionalist şi agresiv

Preşedintele bulgar Rosen Plevneliev critică în mod vehement Rusia, pe care o prezintă ca pe "un stat naţionalist şi agresiv", într-un interviu pentru presa germană care urmează să fie publicat sâmbătă, cu o zi înaintea alegerilor parlamentare din cea mai săracă ţară UE.

Preşedintele bulgar Rosen Plevneliev (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Rusia este un stat naţionalist şi agresiv", denunţă şeful statului bulgar, într-un interviu acordat cotidianului Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), potrivit unui fragment din material difuzat vineri.

Rusia "trebuie să înveţe să aibă parteneri, nu vasali şi supuşi", continuă el, apreciind că preşedintele Vladimir Putin duce "o politică din secolul al XIX-lea", referindu-se la conflictul din Ucraina şi la tentativele Moscovei de a exercita o influenţă politică şi economică asupra Bulgariei, în opinia sa.

Liderul rus afirmă că doborârea Zidului Berlinului şi dipariţia Uniunii Sovietice au fost o catastrofă, iar "din aceasta rezultă o interpretare a Istoriei care contrazice Europa şi valorile ei", dă asigurări preşedintele bulgar.

"În lumea preşedintelui Putin este în continuare ca în secolul al XIX-lea, când existau mari puteri şi o periferie care trebuia să se plieze", continuă Plevneliev.

În Bulgaria, preşedintele are doar o funcţie onorifică. Potrivit Constituţiei, el reprezintă Bulgaria în relaţiile internaţionale, însă politica este stabilită de către Guvern.

După 18 luni de la manifestaţiile care l-au îndepărtat de la putere, Boiko Borisov, care a fost cel mai puternic om din Bulgaria, se pregăteşte să câştige alegerile de duminică, într-o ţară care cumulează mai multe crize - o economie în pană, sărăcie, corupţie - şi este afectată de o instabilitate politică profundă.

Sursa: mediafax.ro


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Acest mesaj va produce un cutremur în România

2 Cum se spală banii negri în Famiglie / Ilie Sârbu și-a luat apartament de două milioane de lei. Fiica Daciana i-…

3 Documente / „Pute rău! Miros de cătușe cu o duhoare puternică de corupție la achiziția celor 115 milioane de măș…

4 VIDEO Priviți, despre Armata Panterelor Negre care patrulează pe străzile orașelor din America nu vorbește nim…

5 BREAKING A explodat prima bombă în București! Robert Negoiță, primarul sectorului 3, anunță că nu va candida p…