Președintele rus Vladimir Putin și ayatollahul iranian Ali Khamenei s-au înțeles în privința Siriei

Președintele rus Vladimir Putin și ayatollahul iranian Ali Khamenei s-au înțeles în privința Siriei

Președintele rus Vladimir Putin și ghidul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, cei doi aliați principali ai regimului sirian, și-au afișat luni, la Teheran, înțelegerea de a respinge toate "tentativele externe de a dicta" viitorul Siriei, relatează AFP.

La finalul unei întâlniri de peste o oră și jumătate, 'cele două părți au subliniat unitatea punctelor de vedere între Moscova și Teheran privind caracterul inadmisibil al tentativelor externe de a dicta scenariile reglementării politice' a conflictului în Siria, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Potrivit imaginilor difuzate de postul de televiziune Rossia-24, președintele Putin a declarat în cursul întâlnirii că 'nimeni nu poate și nu trebuie să impună din exterior poporului sirian nicio formă de guvernare statului lor sau să spună cine trebuie să-l conducă'. 'Doar poporul sirian este în măsură să decidă aceasta', a spus el.

Mesajul exprimă clar o neacceptare a demersului SUA, Franței, Arabiei Saudite și Turciei, care cer un termen pentru plecarea președintelui Bashar al-Assad, comentează AFP.

Aflat la prima sa vizită în Iran în ultimii opt ani, Vladimir Putin s-a dus încă de la sosire la reședința ayatollahului Ali Khamenei, căruia i-a oferit în dar unul dintre cele mai vechi manuscrise ale Coranului.

Khamenei este cea mai înaltă autoritate politică și religioasă a Iranului, dar și comandantul suprem al armatelor. Cei doi conducători nu s-au mai întâlnit din 2007.

Potrivit AFP, Rusia și Iranul au permis armatei siriene să recâștige teren în fața rebelilor.

Rusia efectuează din 30 septembrie o campanie aeriană împotriva grupurilor rebele în Siria și și-a intensificat recent bombardamentele împotriva pozițiilor grupării jihadiste Statul Islamic (SI).

Iranul acordă, la rândul său, regimului Assad o asistență militară, în special prin trimiterea unor 'consilieri' și 'voluntari' pe teren, dintre care circa 50 au murit în ultima lună.

Conflictul în Siria a făcut din 2011 și până în prezent aproximativ 250.000 de morți.

Potrivit lui Ali Khamenei, 'planul pe termen lung al americanilor este de a domina Siria și apoi de a prelua controlul asupra regiunii'. Aceasta ar fi, susține el, 'o amenințare în special pentru Rusia și Iran'.

El a declarat că Bashar al-Assad 'este președintele legal și ales de poporul sirian' și 'SUA nu au dreptul să ignore acest vot și această alegere'.

Dacă 'teroriștii nu sunt anihilați, ei își vor extinde activitățile distructive în Asia Centrală și în alte regiuni', a conchis el, într-o declarație postată pe site-ul său oficial.

După întrevederea sa cu ghidul suprem, Putin a participat la Teheran la un summit al țărilor exportatoare de gaze naturale, la care au mai asistat alți opt președinți și șefi de guvern.

Iranul și Rusia sunt printre principalii producători de gaze naturale din lume.

'Gazele sunt carburantul cel mai accesibil, cel mai avantajos din punct de vedere economic și cel mai curat din punct de vedere ecologic', a declarat președintele rus în intervenția sa la summit-ul Forumului Țărilor Exportatoare de Gaze (FPEG, 12 state membre).

În finalul unei întâlniri cu omologul său iranian Hassan Rohani, președintele Putin a confirmat că Rusia este 'pregătită să acorde un credit de cinci miliarde de dolari Iranului' pentru a dezvolta relațiile comerciale între cele două țări. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 VIDEO București 2024...

4 Așa o fi?

5 Misterioasa decizie a Armatei Chinei...