Președintele turc anunță organizarea de alegeri legislative anticipate pe 1 noiembrie

Președintele turc anunță organizarea de alegeri legislative anticipate pe 1 noiembrie

Turcia va organiza alegeri legislative anticipate pe 1 noiembrie după eșecul negocierilor pentru formarea unui guvern de coaliție în urma scrutinului din luna iunie, a anunțat vineri președintele turc Recep Tayyip Erdogan, relatează AFP, Reuters și DPA.

Erdogan îi va cere premierului Ahmet Davutoglu la începutul săptămânii viitoare să formeze un guvern interimar, au declarat importanți oficiali turci, după săptămâni de eforturi pentru crearea unei coaliții cu partidele de opoziție înainte de termenul limită stabilit pentru 23 august, notează Reuters.

'Cu voia lui Dumnezeu, Turcia va vota din nou în cadrul unor noi alegeri legislative pe 1 noiembrie', le-a spus președintele turc jurnaliștilor, la ieșirea dintr-o moschee din Istanbul. Totodată, el a afirmat că se va întâlni cu președintele Parlamentului luni pentru a face aranjamentele necesare.

'Poate președintele să ceară alegeri anticipate conform Constituției? Da, poate', a spus Erdogan, care dorește să pună capăt oricărei controverse.

Șeful statului, prin anunțarea unui nou scrutin, s-a folosit de prerogativele sale și nu a ținut cont de o altă dispoziție, ce prevede ca Parlamentul să se pronunțe asupra necesității unui nou scrutin. În aceste condiții, va trebui format un guvern de tranziție, din care vor face parte reprezentanți ai fiecărui partid prezent în Parlament, în așteptarea votului.

După alegerile din 7 iunie, partidul islamo-conservator AKP, aflat la conducere din 2002, a încercat în zadar să găsească un partener de guvernare după ce a pierdut majoritatea în Parlament.

Negocierile dintre AKP și social-democrați (CHP) pe de o parte, și naționaliști (MHP) pe de altă parte, nu au condus însă la crearea unui guvern de coaliție.

Totodată, opoziția îl acuză pe Erdogan că încearcă să profite de instabilitatea în creștere, în speranța că AKP își va recăpăta majoritatea guvernamentală.

Criza politică din Turcia intervine pe fondul războiului declanșat de Ankara luna trecută pe două fronturi: rebeliunea kurdă a Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK) și organizația jihadistă Statul Islamic în Siria. Conform criticilor președintelui Erdogan, campania militară împotriva PKK a reușit să mobilizeze din nou electoratul naționalist turc. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Mare lovitură pentru Kremlin. Kârgâzstan și Kazahstan adoptă alfabetul latin, renunță la cel chirilic: „Russkiy Mir se destramă”

2 Moarte stupidă pentru un fotomodel, în camera de hotel. Tânăra a confundat ușa de la toaletă

3 SUA răspund Rusiei cu USS Gerald R. Ford - cel mai modern și scump portavion construit vreodată. Nava, pregătită de prima misiune

4 VIDEO ​George Simion, săltat de mascați, la 3 dimineața din Piața Victoriei, după un scandal de aproape o oră / Liderul AUR ar fi condus cu permisul s…

5 „Regrupare tactică” la Lîman. Forțele de ocupație fug mâncând pământul. Kievul spune că toate căile de acces sunt ”sub controlul focului” ucrainean