Putin, inclus din greșeală pe 'lista neagră' a poliției finlandeze: Trei ofițeri, în fața justiției

Procesul a trei ofițeri de poliție din Finlanda, acuzați de neglijență după ce numele președintelui rus Vladimir Putin a fost inclus pe o listă națională cu suspecți căutați pentru diverse infracțiuni, s-a deschis miercuri la Helsinki, relatează AFP și Interfax.

Presa a dezvăluit în 2013 că numele președintelui rus a figurat timp de două săptămâni într-un registru confidențial cu suspecți de infracțiuni pasibile cu o pedeapsă de peste șase luni de închisoare. După cum a relatat la vremea respectivă postul de televiziune finlandez MTV3, Putin ajunsese pe 'lista neagră' a poliției din Finlanda, în condițiile în care rezidenților străini de pe această listă le este interzis accesul în această țară. O anchetă a Parchetului de la Helsinki a dezvăluit că numele lui Vladimir Putin fusese asociat criminalității organizate din țara sa.

Poliția și-a exprimat regretul cu privire la această 'eroare gravă', de natură să înfurie vecinul rus, cu care Finlanda are o relație tumultuoasă de două secole.

Procurorul Jarmo Hirvonen a explicat că responsabilul de acest registru și încă doi înalți oficiali din poliție riscă plata unor amenzi pentru deficiențe în ceea ce privește controlul în administrarea acestui fișier. 'Nu vom trece în revistă toate numele incluse, din greșeală, în acest fișier, pentru că, din câte știm, au existat o mulțime. Numele lui Putin este doar unul dintre acestea', a subliniat el.

Potrivit unui purtător de cuvânt al Kremlinului, președintele rus Vladimir Putin a reacționat cu ironie la vestea includerii sale pe 'lista neagră' a poliției finlandeze și nu a cerut niciun fel de măsuri de represalii. Poliția finlandeză a sesizat ea însăși parchetul, declanșând o anchetă cu privire la această eroare.

AGERPRES/(AS — autor: Lilia Traci, editor: Gabriela Ionescu)


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Sondaje PSD cu erori mari și facturi uriașe

2 Lista completă a jurnaliștilor și analiștilor care-i vor pune întrebări lui Klaus Iohannis la dezbaterea de ma…

3 Cum susținea Viorica Dăncilă în PE adoptarea Ordonanței 13 care-l salva pe Dragnea

4 Ce e asta? Astăzi este ziua Olguței, cumva?

5 Rareș Bogdan / Dezbaterea lui Iohannis va fi pe model american. Ne așteptăm ca audiența să fie de peste 7 milio…

recomandări

Te ia DNA: Dan Popa

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Iată cum te poți cățăra pe turnul Eiffel