Republica Moldova: 16 octombrie, zi neagră pentru cele trei bănci implicate în tranzacții frauduloase

Republica Moldova: 16 octombrie, zi neagră pentru cele trei bănci implicate în tranzacții frauduloase

Data finală pentru încheierea tuturor procedurilor și retragerea licențelor în cazul celor trei bănci din Republica Moldova ce urmează a fi lichidate - Banca de Economii, Banca Socială și Unibank - este 16 octombrie, a indicat luni premierul Valeriu Streleț, citat de mass-media locală. Potrivit șefului guvernului de la Chișinău, Banca Națională urmează să anunțe deschiderea licitației pentru selectarea unui consorțiu de două companii internaționale, care să realizeze cea de-a doua etapă a investigațiilor începute de compania americană de audit Kroll în ceea ce privește tranzacțiile dubioase la cele trei instituții și recuperarea banilor sustrași ilegal.

''Toți acești pași trebuie să fie parcurși pentru a însănătoși sistemul bancar. Termenul pentru selectarea companiilor internaționale care să realizeze aceste acțiuni este de 30 de zile. Vom alege ceea ce este mai convingător și mai profesionist. Faza ulterioară, recuperarea banilor, misiune care revine companiei juridice internaționale, poate dura ani de zile în anumite situații, în funcție de complexitatea problemelor și de cât departe au fost ascunși banii'', a mai declarat Valeriu Streleț.

El a adăugat că nu trebuie să existe niciun fel de panică, întrucât toate aceste trei bănci au lichidități datorită injecțiilor financiare pe care le-a făcut Banca Națională.

De amintit că Banca Națională a Moldovei a decis, în cadrul ședinței Comitetului pentru Stabilitate Financiară din 5 august, lichidarea celor trei bănci implicate în așa-numitul 'furt al secolului' în urma căruia un miliard de dolari a dispărut la sfârșitul anului trecut, ceea ce a dus la slăbirea puternică a sistemului financiar al statului moldovean.

Lichidarea celor trei bănci constituie și una din condițiile Fondului Monetar Internațional pentru negocierea unui nou acord de împrumut cu Republica Moldova, o misiune a instituției financiare internaționale urmând să sosească la Chișinău în luna septembrie.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Lovitură sub centură pentru Putin de la aliatul său, Lukașenko

2 Şeful spionajului militar ucrainean: Eliberarea peninsulei Crimeea va începe în primăvara anului viitor. Nu există altă opțiune

3 VIDEO „Niciodată în viața mea nu am văzut oameni treji în taberele de instrucție militară” - Un general în retragere, despre imaginile cu ruși beți cr…

4 VIDEO Explozii puternice în Crimeea, la o bază aeriană rusească. Rușii spun că un avion ar fi derapat și a luat foc

5 Cele trei nume luate în considerare de PSD pentru prezidențialele din 2024. Ciolacu susține că nu-l interesează