Republica Moldova: 16 octombrie, zi neagră pentru cele trei bănci implicate în tranzacții frauduloase

Data finală pentru încheierea tuturor procedurilor și retragerea licențelor în cazul celor trei bănci din Republica Moldova ce urmează a fi lichidate - Banca de Economii, Banca Socială și Unibank - este 16 octombrie, a indicat luni premierul Valeriu Streleț, citat de mass-media locală. Potrivit șefului guvernului de la Chișinău, Banca Națională urmează să anunțe deschiderea licitației pentru selectarea unui consorțiu de două companii internaționale, care să realizeze cea de-a doua etapă a investigațiilor începute de compania americană de audit Kroll în ceea ce privește tranzacțiile dubioase la cele trei instituții și recuperarea banilor sustrași ilegal.

''Toți acești pași trebuie să fie parcurși pentru a însănătoși sistemul bancar. Termenul pentru selectarea companiilor internaționale care să realizeze aceste acțiuni este de 30 de zile. Vom alege ceea ce este mai convingător și mai profesionist. Faza ulterioară, recuperarea banilor, misiune care revine companiei juridice internaționale, poate dura ani de zile în anumite situații, în funcție de complexitatea problemelor și de cât departe au fost ascunși banii'', a mai declarat Valeriu Streleț.

El a adăugat că nu trebuie să existe niciun fel de panică, întrucât toate aceste trei bănci au lichidități datorită injecțiilor financiare pe care le-a făcut Banca Națională.

De amintit că Banca Națională a Moldovei a decis, în cadrul ședinței Comitetului pentru Stabilitate Financiară din 5 august, lichidarea celor trei bănci implicate în așa-numitul 'furt al secolului' în urma căruia un miliard de dolari a dispărut la sfârșitul anului trecut, ceea ce a dus la slăbirea puternică a sistemului financiar al statului moldovean.

Lichidarea celor trei bănci constituie și una din condițiile Fondului Monetar Internațional pentru negocierea unui nou acord de împrumut cu Republica Moldova, o misiune a instituției financiare internaționale urmând să sosească la Chișinău în luna septembrie.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Au 7 jeguri comuniste mai multă putere decât poporul român? Ce jocuri străine României fac acești nenorociți?

2 Sebastian Lăzăroiu / Dorneanu, omul lui Putin în România, tocmai a rescris Constituția României, fără referendu…

3 Amănunt important: Noul coronavirus este sensibil la temperaturile ridicate! / Rafila: Când se va încălzi, răspâ…

4 În brațele cui va exploda Lebăda Neagră?

5 Așteptați-vă la ce e mai rău, cioclul a rămas pe poziție!

recomandări

Te ia DNA: Nicolae Moga

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Ce se întâmplă când o rachetă lovește 45 de straturi de geam antiglonț