Republica Moldova are o nouă alianță de guvernare - Alianța pentru Integrare Europeană 3

Republica Moldova are o nouă alianță de guvernare - Alianța pentru Integrare Europeană 3

Acordul de constituire a unei noi alianțe de guvernare în Republica Moldova - Alianța pentru Integrare Europeană-3 - a fost parafat în noaptea de marți spre miercuri de către liderii celor trei formațiuni proeuropene - Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), Partidului Democrat din Moldova (PDM) și Partidului Liberal (PL) - după mai multe runde de negocieri, informează agențiile de presă din Chișinău. Acest acord, potrivit IPN, urmează să fie semnat miercuri de către toți deputații celor trei formațiuni.

Liderul PLDM, Vlad Filat, a spus că s-a convenit asupra tuturor punctelor discutate pe parcursul negocierilor. 'Este un acord politic bun, echilibrat, care urmează să asigure o majoritate stabilă pentru Republica Moldova și care urmează să învestească în timpul cel mai apropiat (noul) guvern', a declarat Filat.

În aceeași declarație, el a mai spus că în cadrul negocierilor s-a convenit asupra repartizării principalelor funcții în stat. Astfel, funcția de prim-ministru îi va revine formațiunii sale, PLDM, cea de președinte al parlamentului — democraților, în timp ce funcția de președinte al republicii 'va fi identificată și votată într-o manieră consensuală, conform poziției Partidului Liberal'.

La rândul său, președintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, a declarat că 'AIE, care părea că e moartă, a început să se miște și a devenit AIE 3. Este un semnal bun și pentru cetățeni, și pentru partenerii externi, și pentru noi, întrucât trebuie să ducem la bun sfârșit ceea ce ne-am asumat împreună în 2009', a subliniat el.

Liderul democraților, Marian Lupu, a consemnat încheierea negocierilor. 'Am consemnat finalizarea negocierilor prin parafarea Acordului de constituire a AIE 3. Ceea ce ne așteaptă este desemnarea guvernului. Pe parcursul zilei de miercuri, ne vom întâlni și vom discuta asupra componenței nominale a cabinetului de miniștri, după care vom îl consulta pe șeful statului. Pot să dau asigurări că guvernul va fi învestit într-un termen scurt, după cum ne-am propus inițial', s-a arătat încrezător acesta.

În final, liderii celor trei partide proeuropene de la Chișinău au mai spus că au convenit asupra unui referendum de modificare a Constituției pentru ca președintele republicii să poată fi ales cu o majoritate simplă de voturi. Astfel, cetățenii moldoveni ar putea fi chemați la un referendum constituțional pentru a schimba modalitatea de alegere a șefului statului.

PLDM, PDM și PL, care dețin 55 de mandate din totalul de 101 ale parlamentului, au convenit de principiu asupra creării unei majorități parlamentare, în urma demisiei prezentate la 16 iunie de guvernul condus de Chiril Gaburici, care a fost susținut de alianță minoritară a liberal-democraților și democraților. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?