Republica Moldova: Partidul Democrat este principalul vinovat de declanșarea protestelor (expert)

Republica Moldova: Partidul Democrat este principalul vinovat de declanșarea protestelor (expert)

Modul în care a fost votat guvernul noii majorități din parlament a dus la declanșarea actualului val de proteste de la Chișinău, a declarat joi seara la postul public 'Radio Moldova' expertul Arcadie Barbăroșie, directorul Institutului de Politici Publice (IPP) din Chișinău, relatează portalul IPN.

'Oamenii sunt supărați că în calitate de premier a fost desemnat omul lui (Vlad) Plahotniuc, de felul cum a fost formată majoritatea parlamentară, de coruperea deputaților. Dacă întrebăm cetățeanul de rând ne va spune că majoritatea parlamentară a fost formată prin corupere și șantaj', a explicat Barbăroșie, referindu-se la crearea noii majorități în jurul Partidului Democrat, despre care se știe că este controlat și finanțat de controversatul oligarh Vlad Plahotniuc.

Potrivit expertului moldovean, noul guvern al democratului Pavel Filip a fost învestit cu încălcări evidente ale legislației. 'Programul guvernului, dar și componența cabinetului de miniștri trebuiau să fie discutate în ședința parlamentului. Cu părerea de rău, politicienii nu se conduc după legi, dar după niște noțiuni care în opinia lor sunt aproape de lege. Eu nu cred că votanții Partidului Comunist au dorit ca deputații lor să voteze împreună cu Partidul Liberal. La fel și votanții PL. Este vorba de legitimitate', a opinat directorul IPP. În opinia sa, atunci când există o asemenea criză soluția o reprezintă alegerile anticipate.

Fostul ministru al educației, Maia Sandu, care se bucură de credibilitate atât în Republica Moldova, cât și în Occident, a denunțat de asemenea modul în care a fost învestit guvernul democratului Pavel Filip, dar a recunoscut că de nemulțumirea maselor ar putea profita forțe ostile Republicii Moldova.

' Este clar pentru toți că această guvernare nu mai este legitimă, că nu mai reprezintă voința poporului. Modul în care a fost creată așa-zisa majoritate parlamentară, modul în care a fost votat guvernul nu au nimic în comun cu practicile democratice. Mă întreb cui au jurat credință membrii guvernului la miez de noapte? Cetățenilor de care s-au ascuns și pe care i-au înșelat?', se întreabă ea retoric într-o postare pe Facebook.

'Situația în care ne aflăm este foarte dificilă. Pe de o parte, ne confruntăm cu un regim corupt care ne-a sărăcit și care acum atentează la libertățile pe care cu atâta greu le-am obținut. Pe de altă parte, există riscul ca de supărarea noastră să beneficieze forțe care nu neapărat împărtășesc valorile democratice', a apreciat Sandu, lidera platformei 'Un PAS pentru Moldova'.

Fostul ministru al educației a făcut vineri apel la societatea civilă să continue protestele, dar ca acestea să se desfășoare pe o platformă care să reunească toate forțele democratice — platforma civică. 'Moldova trebuie scoasă de sub terapia de șoc care i-a tot fost aplicată de regimul oligarhic și adusă în albia normalității', a scris Maia Sandu pe pagina sa de Facebook.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 VIDEO București 2024...

4 Așa o fi?

5 Misterioasa decizie a Armatei Chinei...