Republica Moldova: Președintele Timofti convoacă Consiliul Suprem de Securitate

Republica Moldova: Președintele Timofti convoacă Consiliul Suprem de Securitate

Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a convocat pentru luni, 23 martie, Consiliul Suprem de Securitate pentru a fi discutate probleme de securitate națională în contextul evoluțiilor geopolitice regionale, informează mass-media locală.

Purtătorul de cuvânt al președinției de la Chișinău, Vlad Țurcanu, a precizat că, în cadrul ședinței Consiliului, vor fi prezentate rapoarte de către ministrul apărării Viorel Cibotaru, ministrul de externe Natalia Gherman, ministrul de interne Oleg Balan, precum și de directorul Serviciului de Informații și Securitate, Mihai Balan.

Convocarea Consiliului Suprem de Securitate de către președintele Timofti are loc în contextul în care estul Ucrainei se confruntă de aproape un an cu un conflict între armata guvernamentală și separatiștii proruși soldat până în prezent cu peste 6.000 de morți, conform ultimelor date ale ONU.

Președintele Nicolae Timofti declara zilele trecute, făcând referire la războiul din Ucraina și la amenințările generate de proiectul secret 'Novorossia' al Kremlinului, care include și Republica Moldova, că statul moldovean trebuie să se apropie de NATO, întrucât securitatea sa este în pericol.

''Armata moldovenească trebuie reformată, trăim alte timpuri, în care există amenințări asupra statului nostru. Există pericolul unui conflict militar pe teritoriul Republicii Moldova. Șansa noastră este apropierea și colaborarea cu blocul NATO. Îmi pare rău că, atunci când a fost momentul, nu ne-am apropiat mai mult de NATO'', afirma Nicolae Timofti.

De amintit că Republica Moldova este stat neutru, potrivit Constituției, dar unii politicieni și experți contestă necesitatea acestei prevederi, mai ales în contextul în care în regiunea din stânga Nistrului staționează un contingent militar rus și există muniție a Federației Ruse. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”