Republicanii preiau controlul asupra Senatului SUA

Republicanii preiau controlul asupra Senatului SUA

Republicanii au obţinut marţi majoritatea în Senatul american, în alegerile de la jumătatea mandatului, reducând câmpul de acţiune al preşedintelui Barack Obama în ultimii doi ani la Casa Albă, potrivit proiecţiilor televiziunilor.

Provocând o înfrângere usturătoare democraţilor, tabăra republicană deţine de-acum cel puţin 51 dintre cele 100 de mandate în Senat şi păstrează controlul asupra Camerei Reprezentanţilor.

Republicanii şi-au construit victoria obţinând cele şase mandate de care aveau nevoie pentru a prelua controlul Senatului, dominat de către democraţi din 2006.

Victoria lor a fost decisă în Colorado (vest), Arkansas (sud) şi South Dakota (nord), state în care candidaţii republicani au învins senatori democraţi în exerciţiu.

Mitch McConnell, în vârstă de 72 de ani, care şi-a păsttrat cu uşurinţă, marţi, mandatul de senator în Kentucky (centru-est), va încarna opoziţia faţă de preşedintele Obama.

Potrivit anumitor proiecţii, republicanii ar putea să-şi consolideze controlul asupra Camerei Reprezentanţilor, în care deţin majoritatea începând din 2010, cu 233 din cele 435 de mandate.

În total, 36 din cele 100 de mandate de senatori şi toate mandatele din Cameră sunt înnoite în aceste alegeri de jumătate de mandat, în care preşedintele Obama a plătit preţul unei nepopularităţi tot mai mari.

 


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...