Reuven Rivlin, ales de Parlament preşedinte al Israelului. Cine este noul preşedinte

Reuven Rivlin, ales de Parlament preşedinte al Israelului. Cine este noul preşedinte

Candidatul dreptei Reuven Rivlin a fost ales marţi de Knesset al zecelea preşedinte al Israelului şi-i va urma în funcţie preşedintelui în exerciţiu Shimon Peres, a anunţat o sursă oficială, citată de Mediafax.

După un scrutin în două tururi, Rivlin, susţinut de către partidul Likud al premierului Benjamin Netanyahu, a obţinut 63 de voturi, iar rivalul său Meir Sheetrit (centru) a obţinut 53 de voturi, potrivit preşedintelui Parlamentului Youli Edelstein.

În Israel, funcţia de preşedinte este o funcţie protocolară.

Imediat ce a fost ales, Reuven Rivlin, în vârstă de 74 de ani, a făcut o baie de mulţime pe culoarele Knessetului, dând mâna cu susţinătorii săi, deputaţi atât de dreapta, cât şi de stânga.

"Cred că ei (deputaţii) au ascultat ce simte poporul", a declarat noul preşedinte pentru televiziune, referindu-se la sondaje şi analize care-l prezentau ca învingător de mai multe săptămâni.

Rivlin este un susţinător declarat al "Israelului Mare" şi un apărător al statului de drept.

De profesie avocat, el şi-a început cariera politică în 1988, în cadrul Likud (dreapta naţionalistă), când a fost ales deputat. Ulterior, a fost ales în două rânduri preşedinte al Parlamentului (2003-2006 şi 2009-2013).

Ideologic el face parte din aripa dură a dreptei israeliene şi nu şi-a ascuns niciodată ostilitatea faţă de crearea unui stat palestinian.

Reuven Rivlin va prelua funcţia la 28 iulie, fiind succesorul lui Shimon Peres, preşedintele în exerciţiu, în vârstă de 90 de ani, care va rămâne în istorie pentru rolul pe care l-a jucat în serviciul păcii.

 


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…