Reuven Rivlin, ales de Parlament preşedinte al Israelului. Cine este noul preşedinte

Reuven Rivlin, ales de Parlament preşedinte al Israelului. Cine este noul preşedinte

Candidatul dreptei Reuven Rivlin a fost ales marţi de Knesset al zecelea preşedinte al Israelului şi-i va urma în funcţie preşedintelui în exerciţiu Shimon Peres, a anunţat o sursă oficială, citată de Mediafax.

După un scrutin în două tururi, Rivlin, susţinut de către partidul Likud al premierului Benjamin Netanyahu, a obţinut 63 de voturi, iar rivalul său Meir Sheetrit (centru) a obţinut 53 de voturi, potrivit preşedintelui Parlamentului Youli Edelstein.

În Israel, funcţia de preşedinte este o funcţie protocolară.

Imediat ce a fost ales, Reuven Rivlin, în vârstă de 74 de ani, a făcut o baie de mulţime pe culoarele Knessetului, dând mâna cu susţinătorii săi, deputaţi atât de dreapta, cât şi de stânga.

"Cred că ei (deputaţii) au ascultat ce simte poporul", a declarat noul preşedinte pentru televiziune, referindu-se la sondaje şi analize care-l prezentau ca învingător de mai multe săptămâni.

Rivlin este un susţinător declarat al "Israelului Mare" şi un apărător al statului de drept.

De profesie avocat, el şi-a început cariera politică în 1988, în cadrul Likud (dreapta naţionalistă), când a fost ales deputat. Ulterior, a fost ales în două rânduri preşedinte al Parlamentului (2003-2006 şi 2009-2013).

Ideologic el face parte din aripa dură a dreptei israeliene şi nu şi-a ascuns niciodată ostilitatea faţă de crearea unui stat palestinian.

Reuven Rivlin va prelua funcţia la 28 iulie, fiind succesorul lui Shimon Peres, preşedintele în exerciţiu, în vârstă de 90 de ani, care va rămâne în istorie pentru rolul pe care l-a jucat în serviciul păcii.

 

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 De citit! / O fostă agentă a Secret Service dezvăluie ce i-a spus Putin lui Bush, în 2008, la București

2 N-au leac! / Priviți ce hartă le-au prezentat ucrainenii americanilor!

3 VIDEO Încă o dovadă că USR este doar un hârdău de rahat care încă n-a explodat

4 „Ce ne va trimite data viitoare? Perne?” / Vitali Klitschko, „fără cuvinte” după ajutorul militar promis de Germ…

5 De belea! Alexandra Stan, din ce în ce mai fierbinte! Să nu dea iar în clocot...