Rusia: Distribuitorii au convenit să înghețe prețul la produsele alimentare de bază (presă)

Rusia: Distribuitorii au convenit să înghețe prețul la produsele alimentare de bază (presă)

Principalele rețele de distribuție din Rusia au convenit să înghețe prețurile la produsele alimentare de bază, care au crescut foarte mult în ultimele luni, informează miercuri cotidianul Vedomosti.

Federația din sector Acort, care regrupează distribuitorii Magnit, X5, Auchan, Lenta și Metro, a trimis o propunere în acest sens Agenției pentru Concurență.

Contactată de AFP, federația a confirmat că 'lucrează la măsuri în vederea susținerii consumatorilor și ținerii în frâu a prețurilor la produsele sensibile social', dând asigurări totodată că nu a fost luată încă 'nicio decizie definitivă'.

Potrivit Vedomosti, circa 20 de produse sunt vizate, printre care carnea, peștele, laptele, sarea, cartofii, varza sau merele.

Între prăbușirea rublei și embargoul alimentar rus la adresa UE și SUA ca urmare a crizei ucrainene, prețurile la produsele alimentare au crescut în Rusia cu peste 15% anul trecut, iar tendința se accelerează de la începutul acestui an.

Parchetul rus a lansat un val de controale în rețeaua de distribuție și a constatat creșteri punctuale spectaculoase (+163% pentru varză, +478% pentru castraveți, +338% pentru roșii), promițând că va pedepsi abuzurile. Guvernul rus a amenințat chiar că va introduce mecanisme de regularizare a prețurilor, în cazul în care creșterea acestora va continua.

Potrivit economiștilor de la Alfa Bank, înghețarea prețurilor la produsele evocate de Vedomosti ar putea reprezenta până la o treime din coșul alimentar al gospodăriilor și 11% din coșul total. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...