Rusia invadează Ucraina cu o zi înainte de aniversarea independenţei sale. Unităţi de artilerie au trecut graniţa, soldaţii ruşi trag în armata ucraineană

Rusia invadează Ucraina cu o zi înainte de aniversarea independenţei sale. Unităţi de artilerie au trecut graniţa, soldaţii ruşi trag în armata ucraineană

„Am detectat folosirea artileriei ruse în Ucraina în ultimele zile “, a declarat Ben Rhodes, consilier adjunct pentru Securitate Naţională al Casei Albe, citat de Time.com .

El a afirmat că există un „tipar“ şi că după ce anterior armata rusă a tras asupra poziţiilor ucrainene de pe teritoriul Rusiei, acum se observă miscări îngrijorătoare de artilerie echipament militar în Ucraina.

De asemenea, Oana Lungescu, purtător de cuvânt al NATO, a afirmat că suportul artileriei ruse – atât de peste graniţă, cât şi din interiorul Ucrainei- este folosit împotriva forţelor armate ucrainene, potrivit New York Times .

Secretaul general NATO Anders Fogh Rasmunssen a condamnat ieri intrarea aşa-numitului „convoi umanitar“ rus în Ucraina fără acordul autorităţilor de la Kiev şi fără implicarea Crucii Roşii. Rasmunssen a afirmat şi el că organizaţia a observat transferul unor mari cantităţi de arme avansate, inclusiv tancuri, blindate şi artilerie către grupurile separatiste.

O parte din camioanele ruse se întorc

De altfel, Ben Rhodes a cerut retragerea camioanelor care au intrat recent în Ucraina. „Rusia ar trebui să folosească oportunitatea de a retrage acest convoi din Ucraina“, a spus consilierul adjunct pe Securitate Naţională. „Dacă nu, vor suferi costuri adiţionale (sancţiuni - n.r.) şi consecinţe din partea Statelor Unite şi a partenerilor noştri internaţionali“, a mai afirmat el.

Acum, o parte dintre camioanele ruse au fost observate că se întorc în Rusia, în orăşelul rus Donetsk, de pe partea rusă a graniţei, scrie ABC News, care citează AP . Ucraina a acuzat că trecerea convoiului reprezintă o invazie directă, iar autorităţile de Kiev şi statele occidentale suspectează că acestea au transportat provizii şi întăriri suparatiştilor.

Simbolistica ucraineană

Armata ucraineană este pe cale să cucerească oraşele Doneţk şi Lugansk, ultimele bastioane ale insurgenţilor proruşi. Din 2004, Ucrainea serbează în data de 23 august „Ziua Naţională a Steagului“.

Mâine, 24 august, Ucraina serbează ziua independenţei, pentru a comemora Declaraţia de Independenţă din 1991.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”