Rusia își adaptează doctrina maritimă la expansiunea 'inadmisibilă' a NATO

Rusia își adaptează doctrina maritimă la expansiunea 'inadmisibilă' a NATO

Întărirea pozițiilor strategice ale forțelor maritime ruse în Marea Neagră, precum și menținerea unei prezențe în Atlantic și în Mediterana figurează printre principalele orientări ale noii 'doctrine maritime' a Rusiei, actualizată pentru a ține cont de expansiunea 'inadmisibilă' a NATO la frontierele sale.

Difuzat duminică pe site-ul de internet al Kremlinului, acest document este făcut public la câteva luni după anunțarea noii doctrine militare a Rusiei, ca reacție deja la întărirea capacităților Alianței Atlantice în Europa centrală, în contextul unor tensiuni inedite, de la sfârșitul Războiului Rece, între Moscova și Occident pe fondul crizei ucrainene, notează AFP.

Noua 'doctrină maritimă', un document de 46 de pagini, califică ca 'inadmisibile proiectele de deplasare a infrastructurilor militare ale Alianței către frontierele Rusiei'.

Textul stabilește în special obiectivul de 'dezvoltare a infrastructurilor' Flotei Mării Negre în Crimeea, peninsulă anexată în martie 2014 la Rusia. Tot pentru regiunea Mării Negre, documentul prevede 'reconstituirea accelerată și completă a pozițiilor strategice ale Rusiei, susținerea păcii și stabilității'.

Vicepremierul rus Dmitri Rogozin a precizat că 'accentul este pus pe Atlantic și Arctica'. 'Atenția noastră dată Atlanticului este justificată de extinderea NATO către Est', a declarat Rogozin, citat de agențiile de presă ruse.

Referitor la zona Atlanticului, noua doctrină vizează 'garantarea unei prezențe militare navale suficiente a Rusiei în regiune'. Același scop este urmărit și pentru Mediterana, cu o desfășurare 'permanentă'.

Pentru Arctica, unde autoritățile ruse mizează pe producția de hidrocarburi, Moscova are în vedere 'reducerea amenințărilor la securitatea națională și garantarea stabilității strategice'. Documentul prevede 'desfășurarea de forțe ale Flotei Nordului'.

'Aceste schimbări arată că Rusia acordă o atenție specială întăririi potențialului său naval în Arctica și Atlantic pentru a contracara (prezența) NATO', a comentat expertul militar Alexandr Golț la postul de radio Eho Moskvî (Ecoul Moscovei), potrivit AFP. Dar, 'fără întărirea decisivă a capacităților Flotei, toate acestea nu au sens', a adăugat el.

NATO, care acuză Moscova de trimiterea de soldați în estul separatist al Ucrainei, a decis în februarie să-și consolideze apărarea pe flancul său estic, prin crearea unei noi forțe de reacție rapidă de 5.000 de militari și a șase centre de comandă și control în Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia și România, amintește AFP. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...