Rusia: Pierderile militare în timp de pace sunt secret de stat, confirmă Curtea Supremă

Rusia: Pierderile militare în timp de pace sunt secret de stat, confirmă Curtea Supremă

Curtea Supremă a Rusiei și-a dat acordul cu privire la un decret al Kremlinului care clasifică drept secret de stat pierderile militare în timp de pace, o inițiativă care vizează, în opinia adversarilor acesteia, să disimuleze implicarea Moscovei în conflictul ucrainean, transmite AFP. Curtea Supremă a respins un recurs depus de militanți din opoziție și de jurnaliști contestând legalitatea decretul care urmărește, potrivit acestora, să filtreze informațiile care susțin rolul jucat de armata rusă în estul Ucrainei, pradă unui conflict care a făcut peste 6.800 de morți în ultimele 18 luni.

Acest decret, semnat la sfârșitul lunii mai de președintele Vladimir Putin, clasifică drept secret de stat "informațiile referitoare la pierderile înregistrate de armată (...) în timpul operațiunilor speciale pe timp de pace". Pierderile militare în timp de război erau deja păstrate secrete.

Divulgarea secretelor de stat este pedepsită în Rusia cu până la patru ani de închisoare.

Kievul și occidentalii acuză Rusia că îi ajută militar pe separatiștii din estul Ucrainei și că a trimis în zonă trupe regulate, fapt dezmințit categoric de Moscova, care recunoaște numai prezența unor "voluntari", persoane plecate la luptă din proprie inițiativă.

Presa rusă și internațională, precum și militanți opozanți ai Kremlinului, au vorbit în repetate rânduri despre înmormântări secrete în Rusia ale militarilor ruși ce și-ar fi pierdut viața în Ucraina. Mai multe interviuri ale unor foști soldați și familiilor acestora au fost publicate în mass-media, iar informații despre prezența lor în Ucraina au fost colectate prin intermediul rețelelor sociale.

În cursul ședinței Curții Supreme, care a durat opt ore, s-a arătat că decretul a fost propus guvernului de către armată și serviciile de informații, potrivit unuia dintre opozanții măsurii în cauză, Ruslan Levîev. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Sunt acri strugurii / Andra a plecat de la „Vocea României” după numai un sezon: „Mi s-a cerut să fiu rea”

2 Făbricuța de tutișoare a României / Azi, Dana Budeanu, de care a ajuns să râdă și Mândruță!

3 Faza anului în București: Milionar cu Ferrari de 450k luând curent de la un Uber

4 Doi foști tablagii, sinecuriști PSD, eliminați de la vârful Romarm

5 Fabrica de javre a României / Azi Valentin Stan, antivaccinist