Rusia recurge la incursiuni aeriene provocatoare pentru a arăta Occidentului că ea este o mare putere (generalul Breedlove)

Rusia recurge la incursiuni aeriene provocatoare pentru a arăta Occidentului că ea este o mare putere (generalul Breedlove)

Comandantul suprem al Forțelor aliate ale NATO în Europa (SACEUR), generalul Philip Breedlove, a declarat luni la Washington că recentele incursiuni ale avioanelor militare rusești în spațiul aerian european au fost mai 'provocatoare' ca de obicei, atât în ce privește numărul avioanelor implicate cât și al zonelor în care s-au efectuat zborurile, iar prin aceste acțiuni Rusia dorește să arate Occidentului că ea este 'o mare putere', context în care este nevoie de o sporire a prezenței militare americane în statele din flancul estic al Alianței, transmit agențiile AFP și Reuters.

'Este semnificativ că de-a lungul istoriei, cele mai multe dintre aceste incursiuni au fost efectuate de formații alcătuite dintr-un număr foarte redus de avioane, uneori un aparat sau cel mult două', a menționat Breedlove într-un briefing la Pentagon. 'Însă în ultima săptămână am văzut formații mai mari și mai complexe ce au avansat mai mult, urmând rute cu un caracter mai provocator', a adăugat el.

Cât despre obiectivul urmărit de Moscova cu respectivele incursiuni, Philip Breedlove consideră că în acest mod Rusia vrea să transmită statelor occidentale mesajul că este o mare putere și să le demonstreze în același timp că ea exercită o influență asupra planurilor Alianței Nord-Atlantice în regiune.

Totodată, generalul american și-a exprimat preocuparea cu privire la 'nedorita reapariție a națiunilor care folosesc forța pentru a-și constrânge vecinii din Europa'. În consecință, el a anunțat că se examinează posibilitatea sporirii prezenței rotative a unor unități terestre și aeriene ale SUA în Europa de Est. 'Ca urmare a presiunii crescânde pe care o resimțim în prezent în estul Europei, și datorită măsurilor de consolidare a securității pe care le luăm în statele Baltice, în Polonia și în România, avem nevoie de o prezență adițională pe bază de rotație', a indicat Breedlove, fără să ofere detalii.

Săptămâna trecută, peste 20 de avioane militare rusești, printre care și bombardiere strategice Tu-95, au fost reperate efectuând manevre deasupra Oceanului Atlantic, Mării Baltice, Mării Nordului și Mării Negre , mai multe state membre ale NATO (Norvegia, Marea Britanie, Germania, Spania, Portugalia și Turcia) fiind nevoite să ridice de la sol avioane de vânătoare pentru a le intercepta.

Totuși, generalul american a menționat că aceste acțiuni nu au fost discutate direct cu Rusia după producerea lor, întrucât Alianța este obișnuită cu aparițiile avioanelor rusești și de regulă astfel de chestiuni nu sunt abordate cu Moscova atât timp operațiunile sunt gestionate în mod profesionist și în siguranță. El a precizat că între NATO și Rusia există mecanisme de gestionare a situațiilor ce sunt consecința unor comportamente iresponsabile sau neprofesioniste, cum ar fi manevrele incorecte sau apropierea periculoasă de anumite zone, dar în cazul operațiunilor recente nu s-a impus activarea acestor mecanisme.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”