Scrisoare deschisă a UJRP adresată președintelui Klaus Iohannis

Uniunea Jurnaliștilor Români de Pretutindeni, cu sediul la Viena, constituită din jurnaliști care fac publică vocea românilor din diaspora, solicită președintelui României, Klaus Iohannis, partidelor politice și părților sociale implicate în negocierile pentru un nou guvern să asculte și vocea milioanelor de români plecați la muncă în străinătate, informează Pulsul Afroditei, primul ziar românesc din Cipru, care a publicat, sâmbătă, o scrisoare deschisă a UJRP.

Revoluția #COLECTIV din aceste zile a fost prefigurată anul trecut în diasporă. Primele proteste pentru o altfel de Românie au avut loc în urmă cu un an, în 16 noiembrie anul trecut, la cozile de la secțiile de votare din marile capitale ale lumii. Atunci revolta miilor de români nu a fost limitată la încălcarea dreptului de a vota, ci a vizat corupția și hoția aflate la putere în țară.

Dar președintele ales de diasporă nu a invitat pe nimeni din diasporă la consultările cu reprezentanții societății civile care au avut loc vineri la palatul Cotroceni, notează UJRP în această scrisoare deschisă.

Am aflat cu stupoare că la discuțiile de la Palatul Cotroceni s-au înscris peste 5.000 de reprezentanți ai societății civile. Dacă ar exista în România 5000 de organizații civile active, țara ar arăta cu totul altfel. Realitatea ne arată că societatea civila din țară exista doar cu numele și se mobilizează rar și târziu.

Românii care au ales sa trăiască în străinătate au cea mai mare experiență despre cum arată o societate occidentală, ei pot indica cel mai bine lipsurile din țară. Ei sunt observatorii obiectivi din afara sistemului și au dovedit asta la alegerile din 2014. Folosiți experiența celor care trăiesc afară. Ei sunt maeștrii 'lucrului bine făcut'.

Pe lângă stârpirea corupției, schimbarea clasei politice, promovarea oamenilor competenți și cinstiți, standarde moderne pentru educație și sănătate, pe care le susțin necondiționat, românii din străinătate au și propriile lor revendicări care trebuie să stea la baza noilor programe de guvernare.

Ne facem ecoul unor revendicări din partea românilor din străinatate:
—Transformarea consulatelor și ambasadelor în instituții care să funcționeze în sprijinul românilor din străinatate;
—Depolitizarea si denepotizarea numirilor în aceste instituții, îndepărtarea funcționarilor aroganți și a celor corupți;
—Reducerea taxelor consulare, gratuitate absolută și sprijinul statului român pentru cei aflați în dificultate;
—Desființarea filialelor din diaspora ale partidelor politice corupte din România;
—Alegerea parlamentarilor diasporei numai din rândul românilor din diaspora;
—Nepromulgarea legii votului prin corespondență în forma trunchiata ieșită din Parlament și introducerea votului electronic.

Acestea sunt doar câteva din numeroasele revendicări din diaspora, care trebuie sa fie auzite în aceste zile de maximă atenție în spațiul public.

În speranța că veți ține cont de faptul că diaspora are un loc de drept în construirea noii Românii, va solicităm și consultarea românilor din străinătate, în forma pe care o veți considera oportună, încheie cu aceste rânduri scrisoarea deschisă a Uniunii Jurnaliștilor Români de Pretutindeni (UJRP), semnată Sorin Cehan — președinte.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 „Dar manual” / Renate Weber i-a dat fetei ei 100.000 de euro

2 Incident „ciudat” / Dacian Cioloș: „Aflu că unele televiziuni spun că aș fi „forțat” urcarea într-un avion de la…

3 Încă o ţară interzice accesul românilor, din 13 iulie. Lista completă a statelor care ne-au impus restricţii

4 VIDEO Zeci de vedete și influenceri au petrecut fără măști și distanțare la inaugurarea Hotelului Novum din Ol…

5 Informație / După locale, PSD își va schimba denumirea. Nu este exclusă spargerea în două a partidului