Siria: Statul Islamic a distrus o parte din Templul lui Bel (OSDO)

Siria: Statul Islamic a distrus o parte din Templul lui Bel (OSDO)

Gruparea extremistă Statul Islamic a distrus o parte dintr-un templu antic în orașul Palmira din Siria, a anunțat duminică un ONG de monitorizare a conflictului, informează Reuters. Militanții au distrus o parte din Templul lui Bel, ridicat de romani în acest oraș situat în deșertul din centrul țării, a declarat Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO).

Acesta este al doilea templu din Palmira vizat de Statul Islamic în această lună. Gruparea a aruncat în aer templul antic Baal Shamin la 25 august, un act calificat de UNESCO, agenția culturală a ONU, drept crimă de război având ca țintă ștergerea unui simbol al patrimoniului cultural diversificat al Siriei, amintește Reuters.

Nu se cunoaște amploarea distrugerilor la Templul lui Bel, a declarat Observatorul, citând contactele sale pe teren.

Activiști pe social media au anunțat de asemenea distrugerea templului, una dintre cele mai importante structuri antice din Palmira.

Statul Islamic a cucerit Palmira în mai de la forțele guvernamentale într-o ofensivă fulger și controlează strâns toate comunicațiile în oraș, potrivit activiștilor.

Gruparea, care a proclamat un califat în teritoriile cucerite în Siria și Irak, a demolat în mod regulat monumente pe care le consideră profanatoare și a comis crime în masă.

În această lună, gruparea a decapitat un arheolog sirian în vârstă de 82 de ani care avea grijă de ruinele din Palmira de patru decenii și i-a spânzurat trupul în public, potrivit șefului pentru antichități al Siriei, mai amintește Reuters. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Descoperire care dă de gândit în Brazilia...

2 O profesoară de Română care susține că „Luceafărul“ lui Eminescu este roman, greu de demis

3 VIDEO De azi se va circula pe 12 km noi din A0, permițând șoferilor o legătură pe autostradă în partea de sud a Capitalei între DN6, DN5 și DN4

4 „Dacă rămâneam cu el era vai de vieţişoara mea. Era un diavol frumos” / I-a fost amantă lui Florin Piersic timp de 9 ani

5 A început „detonarea” lui Piedone? A apărut o „personajă” nouă în peisaj...