Slaviansk- se duc lupte grele între separatiştii proruşi şi forţele ucrainene. Cel puţin cinci morţi în urma confruntărilor

Slaviansk- se duc lupte grele între separatiştii proruşi şi forţele ucrainene. Cel puţin cinci morţi în urma confruntărilor

UPDATE 15.55 Armata rusă a lansat noi manevre la frontiera cu Ucraina, ca răspuns la operaţiunea militară a Kievului, a anunţat joi ministrul rus al Apărării, citat de AFP.


UPDATE 15.45 Potrivit Interfax Ucraina, liderii separatişti ai „Republicii Doneţk“ au anunţat o mobilizare generală a populaţiei împotriva autorităţilor ucrainene, acuzându-le pe acestea că au declanşat un război civil.


UPDATE 14.36 Forţele de autoapărare proruse din Slaveansk au recucerit de la militarii ucraineni un punct de control la intrarea în oraş. Punctul este unul cheie: de aici se poate ajunge direct în centrul oraşului.

„Miliţiile populare au reuşit să recupereze acest punct. Trei TAB-uri care au venit aici, au fost nevoite să plece", a declarat pentru postului de televiziune "Rusia - 24",unul dintre liderii forţelor de autoapărare ale Donbasului, Miroslav Rudenko. Punctul de trecere este situat la trei kilometri de oraş.

Rudenko a mai spus că nu poate comunica telefonic cu voluntarii săi, deoarece telefonia mobilă a fost deconectată. El a mai precizat că forţele de autoapărare din Slaveansk împreună cu întăririle sosite din Krasnîi Liman au respins atacul militarilor ucraineni, implicaţi în operaţiunea specială la intrarea în Slaveansk. "Coloana de blindate s-a retras. Miliţiile au primit întăriri din Krasnîi Liman. Voluntari, chiar şi neînarmaţi continuă să sosească la punctul strategic", a continuat Miroslav Rudenko.


UPDATE 14.45 Corespondentul Adevărul la Slaviansk, jurnalistul Mircea Barbu, relatează de la faţa locului: Se aud focuri de armă în centrul oraşului. Magazinele şi cafenelele sunt închise, după ce ministerul de Interne a cerut oamenilor să nu îşi părăsească casele. În oraş au fost instituite mai multe filtre de control, însă forţele de ordine ucrainene nu au reuşit să reia controlul asupra Slavianskului. 


UPDATE 14.40 Trupele ucrainene s-au retras dintr-un punct de control pe care îl ocupaseră anterior în nord-estul oraşului Slaviansk, anunţă Reuters. Agenţia informează că separatiştii pro-ruşi s-au reinstalat în acel punct şi au început să îşi consolideze poziţia strategică, ridicând bariere din saci de nisip şi cauciucuri. Jurnalistul Reuters aflat la faţa locului susţine că blindatele ucrainene au „pierdut controlul“ asupra avanpostului după doar două ore. 


UPDATE 13.55 Ministerul de Interne al Ucrainei a emis o declaraţie prin care avertizează oamenii din Slaviansk să nu iasă din case, „să nu îşi lase copiii nesupravegheaţi pe stradă“ şi încurajează cetăţenii „să nu cedeze provocărilor şi să nu îndeplinească ordinele criminale ale guvernului autoproclamat“.

Forţele ucrainene au început să distribuie fluturaşi de hârtie rezidenţilor din Slaviansk cu aceste sfaturi, rugându-i să rămână paşnici. Cu toate acestea, ministerul de Interne a avertizat pe pagina sa de internet că „primarul autoproclamat al Slavianskului a anunţat că oricine este văzut cu fluturaşul în mână va fi împuşcat pe loc“.

Potrivit site-ului Evromaidan, trupele speciale ucrainene au primit ordin de a-l reţine viu sau mort pe liderul separatiştilor din Slaviansk, Veaceslav Ponomariov.

La o baricadă construită la intrarea dinspre Harcov, de asemenea se aud focuri de arme. Potrivit militanţilor proruşi, ar fi deja cel puţin 6 morţi, dar informaţia nu a fost confirmată oficial.

În apropiere de Slaviansk, bastionul mişcărilor proruse din Estul Ucrainei,  au fost văzute cel puţin 8 transportatoare blindate, mai mulţi militari înarmaţi, chiar şi lunetişti.

Autorităţile de la Kiev au recunoscut că în Slaviansk are loc o amplă operaţiune anti-tero. Elicoptere ucrainene au aruncat mai multe pliante în care cer locuitorilor să rămână în case şi să nu iasă la geamuri.

Trupele separatiştilor au aprins baricadele de la intrarea în oraş, iar potrivit site-ului ostro.org, aceştia cer populaţiei paşnice să facă scut viu în faţa atacurilor trupelor speciale ucrainene.


UPDATE 13.44 Şefa diplomaţiei europene, Lady Catherine Ashton a cerut aplicarea imediată a Acordului de la Geneva, făcând apel la părţile semnatare să permită implementarea punctelor stabilite în text. Ashton s-a arătat deosebit de îngrijorată cu privire la „răpirile, violenţele şi crimele“ comise în zona Doneţk.


UPDATE 13.40  Actele Kievului în estul Ucrainei „vor avea consecinţe", a avertizat joi preşedintele rus Vladimir Putin, calificând recursul Guvernului la armată drept o „crimă gravă împotriva propriului popor", relatează AFP.


UPDATE 13.30 Forţele ucrainene au preluat controlul asupra a trei puncte de control din jurul oraşului Slaviansk.

Ministrul de Interne Arsen Avakov a anunţat că în timpul confruntărilor cinci insurgenţi şi-au pierdut viaţa şi un soldat ucrainean a fost rănit. 

Oficialul de la Kiev a anunţat, de asemenea, că trupele ucrainene au reuşit să preia controlul asupra primăriei din Doneţk, ocupată de separatişti de două săptămâni. 


Militanţi proruşi au fost nevoiţi să se retragă şi să părăsească clădirile administrative ocupate în ultimele săptămâni. Ei au declarat anterior că au provocat incendiul barajului, care funcţiona asemenea unui punct de control, relatează AFP.

Un lider al miliţiei proruse a transmis că există două victime în rândul separatiştilor, ca urmare a atacului forţelor guvernamentale, relatează corespondentul „Adevărul”. Un militant a declarat că a văzut şapte blindate ucrainene de cealaltă parte a barajului.

Civililor li s-a ordonat să evacueze primăria, transmite AFP, zona fiind survolată de cel puţin un elicopter.

În oraş, personalul civil din primărie „a primit ordinul să evacueze clădirea”, a declarat pentru AFP Stela Horoşeva, o purtătoare de cuvânt a liderului separatist local Viaceslav Ponomarev.

Operaţiunea antiteroristă, reluată

Trupele ucrainene au ocupat noi poziţii în apropiere de graniţa oraşului Slaviansk, joi dimineaţa, la doar câţiva kilometri depărtare de sediile ocupate de forţele separatiste proruse, potrivit unui corespondent al agenţiei Reuters, aflat la faţa locului.

Zeci de soldaţi în echipament de camuflaj, unii dintre ei purtând însemnele Forţelor Aeriene ucrainene, ridicau un zid din saci de nisip în jurul a cel puţin şase vehicule militare blindate, iar o altă parte dintre ei ridicau un cort, activitatea având loc în sudul oraşului Slaviansk, în apropiere de principala stradă care face legătura cu Doneţk, capitala regiunii cu acelaşi nume.

Poliţiştii au înfiinţat un punct de control pe stradă, oprind maşinile care intrau şi părăseau oraşul. Aceştia erau asistaţi de militari echipaţi cu mitraliere şi arme antitanc, relatează corespondentul agenţiei Reuters.

Guvernul ucrainean a transmis anterior că reia operaţiunile „antiteroriste”pentru a recâştiga controlul clădirilor administrative din oraşele estice, ocupate de forţele separatiste. Ministrul de Interne Arsen Akarov a avertizat că armata ucraineană va interveni în forţă în cazul în care opozanţii puterii de la Kiev nu vor renunţa la arme şi nu vor părăsi clădirile ocupate, conform termenilor acordului semnat de Ucraina, Rusia şi SUA, săptămâna trecută, la Geneva.

Akarov a precizat joi dimineaţa că trupele ucrainene au respins în timpul nopţii un atac asupra bazei militare de la Artemivsk, aflată la 40 de kilometri la sud-est de Slaviansk. Unităţile ucrainene au înfruntat aproximativ 70 de soldaţi ruşi, potrivit spuselor lui Akarov. Cu toate acestea, Moscova a negat în repeptate rânduri că are trupe ruse pe teritoriul Ucrainei. 

 

[<a href="//storify.com/Alinavasile123/slaviansk" target="_blank">View the story "Slaviansk " on Storify</a>]

Forțe ucrainene de securitate la un punct de control de lângă Slaviansk FOTO Reuters 

Imagini din aceeasi galerie

Distribuie imaginea

Sursa: adevarul.ro

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Voi știți cine e marmota asta?

2 Sechestrată și umilită în casa unui judecător

3 Așa o fi?

4 10 poliţişti suspectaţi de luare de mită, „săltaţi” de la un curs de prevenire a corupţiei

5 VIDEO Bătaie generală într-un club de fiţe după ce o „pisi” s-a plâns lui „iubi” că a fost pipăită