Stare de urgență în California din cauza unei scurgeri de metan masive

Stare de urgență în California din cauza unei scurgeri de metan masive

Guvernatorul Californiei, Jerry Brown, a declarat stare de urgență miercuri în apropierea orașului Los Angeles din cauza unei scurgeri de metan masive care a forțat evacuarea a mii de localnici și pe care experții o califică drept catastrofă ecologică majoră.

Această scurgere este 'incomparabilă, catastrofală' pentru că metanul este un gaz cu efect de seră 'de 80 de ori mai puternic decât CO2 la scara de 20 de ani și care acționează mult mai rapid', denunță Stephanie Pincetl, profesoară de științe ale mediului înconjurător la universitatea UCLA, intervievată de AFP.

Declararea stării de urgență permite autorităților să mobilizeze toate agențiile guvernamentale ale statului pentru a veni în ajutorul populației din împrejurimile localității Porter Ranch, situată la periferia Los Angeles-ului, unde un puț de metan prezintă scurgeri de mai multe luni.

'Toate agențiile guvernamentale își vor utiliza personalul, echipamentul și infrastructurile pentru a asigura un răspuns continuu și complet acestui incident', afirmă guvernatorul într-un comunicat.

Brown precizează că s-a întâlnit cu locuitorii din Porter Ranch luni, mai multe mii dintre ei fiind mutați în alte locuințe de compania de distribuție a gazelor Socal Gas, iar alte câteva mii cerând să fie și ei evacuați.

Din cauza scurgerii de metan și în special a aditivilor grețoși destinați să semnaleze scurgerile de metan, gaz inodor, mulți locuitori din împrejurimi au suferit grețuri, sângerări ale nasului și dureri de cap.

Kristine Lloyd, purtătoare de cuvânt a Southern California Gas Company (SoCalGas), a declarat că se face totul pentru a stopa scurgerea care, potrivit autorităților, degajă între 30.000 și 58.000 kg de metan pe oră în aer.

Este 'echivalentul a 3/4 din emisiile tuturor rafinăriilor de petrol din California într-un an', subliniază Pincetl.

Chiar dacă autoritățile afirmă că scurgerea de la situl Aliso Canyon al Socal Gas nu pune în pericol serios sănătatea riveranilor, impactul asupra mediului înconjurător ar putea fi devastator.

Autoritatea pentru calitatea aerului în California (California Air Resources Board) estimează că scurgerea este atât de masivă încât crește producția de gaze cu efect de seră pentru toată zona cu 25 %.

'Nu vom putea evalua impactul său decât când scurgerea va fi oprită definitiv și vom dispune de cifre', a declarat David Clegern, purtător de cuvânt al agenției guvernamentale.

Scurgerea, de la peste 2.400 m adâncime dintr-un puț gazier, a fost detectată în 23 octombrie de angajați ai Socal Gas.

Incidentul de la Porter Ranch 'arată vulnerabilitatea' infrastructurii respective, estimează Stephanie Pincetl.

AGERPRES

 

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Dăncilă aruncă în aer PSD! Dezvăluiri fără perdea despre „păpușile” din fruntea partidului

2 „Și la vaccinare unii sunt mai cetățeni ca alții” / Laura Ștefan dezvăluire incredibilă care arată în ce căcat d…

3 SURSE Nicuşor Dan l-a dat afară din sala de şedinţe pe gândacul plantat de Firea, directorul economic al ALPAB…

4 Capra se crede crocodil / Olivia Steer îl ceartă pe Mircea Cărtărescu că nu știe să scrie!!! Răspunsul de mare b…

5 L-au prins? / Cumpănașu, cercetat pentru că agăța tinere de 14-15 ani