Statele Grupului de la Vișegrad resping în continuare cotele obligatorii de refugiați și cer UE să organizeze hotspoturi eficiente

Statele Grupului de la Vișegrad resping în continuare cotele obligatorii de refugiați și cer UE să organizeze hotspoturi eficiente

Miniștrii de interne ai țărilor Grupului de la Vișegrad (Ungaria, Polonia, Republica Cehă și Slovacia), au reafirmat marți - în cadrul unei reuniuni desfășurate la Praga - opoziția acestor țări față de cotele obligatorii de refugiați și au cerut crearea unor centre 'hotspot' eficiente, inclusiv sub forma unor centre de detenție, relatează AFP. 'Țările grupului de la Vișegrad continuă să respingă sistemul cotelor obligatorii de relocalizare. Acesta este răspunsul nostru în fața eforturilor Comisiei Europene, care mizează în continuare pe acest sistem', a declarat în fața presei gazda reuniunii, ministrul ceh de interne Milan Chovanec.

El s-a referit de asemenea și la centrele 'hotspot' aflate în curs de amenajare în Grecia și Italia. În aceste centre migranții vor fi înregistrați și separați în imigranți economici — care în mod normal ar trebui repatriați în țările lor — și refugiații a căror cerere de azil este aparent justificată și care pot fi redistribuiți în celelalte state ale UE prin cotele obligatorii.

'Prioritatea noastră este eficiența hotspoturilor. Funcționarii care vor activa acolo trebuie să aibă la dispoziție suficient timp pentru a efectua un control detaliat' al migranților.

'Poziția Republicii Cehe este ca aceste hotspoturi să funcționeze sub forma unor centre de detenție unde migranții să fie supuși unor restricții privind libertatea și mișcarea', a mai spus oficialul ceh, el menționând totodată că 'dezbaterea în cadrul UE merge în această direcție'.

Și omologul său slovac, Robert Kalinak, a apreciat că 'ar fi absurd să se lupte împotriva imigrației ilegale fără a plasa imigranții ilegali în centre de detenție'.

Atât ministrul ceh cât și cel slovac au explicat faptul că existența unor astfel de centre ar putea împiedica migranții să se înregistreze sub o identitate falsă, situație constatată frecvent în rândul solicitanților de azil.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Ce știe Fukuyama? / „Un colaps mult mai mare al Rusiei se va dezvălui în zilele următoare”

2 Înlăturarea lui Putin de la putere este deja pregătită, spun serviciile secrete ucrainene

3 VIDEO Europa se pregătește de război? Un tren plin cu tancuri se poloneze se îndreaptă spre graniță

4 Familia de interlopi Kalu, tatăl și fiii care spărgeau dinții cu ciocanul de șnițele, în urmărire

5 „Am elimina toate trupele rusești din Ucraina și toate navele lor din Marea Neagră”. Un general american dezvăluie cum ar răspunde NATO dacă Putin va …