Statele Unite ale Americii au retras Cuba de pe lista statelor care susțin terorismul

Statele Unite ale Americii au retras Cuba de pe lista statelor care susțin terorismul

Statele Unite ale Americii au retras vineri în mod oficial Cuba de pe lista statelor care susțin terorismul, a anunțat Departamentul de Stat al SUA, relatează Reuters și AFP.

Retragerea Cubei de pe această listă 'neagră' elimină un obstacol în calea restabilirii după 54 de ani a relațiilor diplomatice între Statele Unite ale Americii și insula condusă de regimul comunist de la Havana.

Decizia era așteptată după ce președintele american Barack Obama și-a dat acordul pentru o astfel de retragere la mijlocul lunii aprilie și după ce Havana a făcut din acest lucru o condiție prealabilă pentru restabilirea relațiilor diplomatice cu Washingtonul.

Obama a dispus o revizuire a statutului Cubei pe lista statelor care susțin terorismul ca parte a unei schimbări a politicii Washingtonului la 17 decembrie, atunci când el și președintele cubanez Raul Castro au anunțat că vor încerca să restabilească relațiile diplomatice întrerupte din 1961 și vor depune eforturi către o normalizare a relațiilor între cele două țări.

Retragerea de pe această listă este un pas care are mai mult o semnificație simbolică decât una practică. Ea elimină interdicția de a primi ajutor economic din partea SUA, precum și interdicția asupra exporturilor de arme și controalele asupra dispozitivelor 'cu dublă utilizare' militară și civilă.

Însă aceste interdicții rămân în vigoare ca parte a unor alte sancțiuni americane, în condițiile în care Cuba face în continuare obiectul unui embargo economic impus de SUA la începutul anilor 1960.

Cuba a afirmat că desemnarea sa de către SUA ca stat care susține terorismul reprezintă un obstacol în calea restabilirii relațiilor diplomatice și a transformării așa-numitelor secțiuni de interese de la Havana și Washington în ambasade.

Cele două părți au avut patru runde de discuții la nivel înalt din luna decembrie și afirmă că se apropie de un acord pentru redeschiderea ambasadelor. Departamentul de Stat trebuie să prezinte Congresului SUA o notificare de 15 zile înainte de deschiderea unei ambasade. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Urmează „îngroparea” definitivă a lui Băsescu?

2 VIDEO Priviți, primele imagini cu „dihăniile” americane HIMARS în acțiune în Ucraina!

3 Nu, nu este un desen de bășcălie! Armata belarusă desfășoară în zonele de frontieră tancuri false din lemn!

4 Cum a eliminat o capră din Ucraina 40 de soldați ruși

5 ULTIMA ORĂ Disensiuni la vârful Ucrainei? / Zelenski vrea să-l demită pe șeful serviciului de spionaj, Ivan Bakanov, cu care este prieten din copilărie