ȘTIRILE AMIEZII - POLITICI INTERNAȚIONALE-ROMÂNIA ÎN LUME - 27 NOIEMBRIE

ȘTIRILE AMIEZII - POLITICI INTERNAȚIONALE-ROMÂNIA ÎN LUME - 27 NOIEMBRIE

Premierul moldovean Iurie Leancă se declară pregătit să conducă viitorul Guvern de la Chișinău după alegerile parlamentare de duminică, dacă i se va cere, și atrage atenția că cel mai mare obstacol cu care se confruntă în activitatea sa este mentalitatea.

"În ceea ce privește lupta cu corupția, este necesar să schimbăm starea de spirit a moldovenilor. În acest sens, mizăm pe sprijinul Uniunii Europene, inclusiv prin intermediul unei misiuni a judecătorilor europeni în Moldova. După alegeri, ne vom angaja în reforme profunde pe mai multe sectoare. (...)", a spus Iurie Leancă într-un interviu.

* Noul parlament ucrainean (Rada Supremă), rezultat în urma alegerilor de la 26 octombrie, s-a întrunit joi în ședința de constituire, în prezența președintelui Petro Poroșenko, a membrilor guvernului, precum și a reprezentanților misiunilor diplomatice acreditate la Kiev. Președintele Poroșenko a anunțat încă de săptămâna trecută că actualul prim-ministru, Arseni Iațeniuk, își va păstra funcția, apreciind însă că structura executivului trebuie 'să fie complet reînnoită'.

* Elvețienii, după ce au spus ''NU imigrației în masă'' la un referendum în februarie care a pus în dificultate relațiile țării lor cu Uniunea Europeană (UE), sunt chemați din nou la urne duminica viitoare în problema imigrației, dar, de această dată, în legătură cu un proiect în numele apărării mediului.

* Uniunea Europeană are șansa de a lansa o politică sustenabilă și de succes odată cu noii săi lideri aleși pentru cinci ani, a declarat joi, la Seul, premierul ungar Viktor Orban. Viktor Orban a susținut un discurs despre situația, viitorul și provocările geopolitice ale Europei la Universitatea Hankuk, care are un departament de studii ungare. Prin noua conducere, continentul european ar putea relansa creșterea economică și și-ar putea recâștiga competitivitatea și statutul în economia mondială.

* Fostul comisar pentru extindere Stefan Fule a atribuit Germaniei o parte din responsabilitatea pentru actuala criză din Ucraina. Semnarea Acordului de Asociere a Ucrainei cu UE a eșuat acum un an nu numai din cauza presiunii președintelui Vladimir Putin, ci și din cauza poziției ezitante a multor țări europene, printre care și Germania, care au refuzat să ofere Ucrainei perspectiva clară de aderare la Uniunea Europeană, a declarat politicianul ceh, într-un interviu.

* Bulgaria, țara aflată pe ultimul loc printre statele membre ale Uniunii Europene în termeni de libertate a presei, are un peisaj media controlat de 'câțiva oligarhi'. Într-un articol publicat de The New York Times și dedicat oligarhilor est-europeni care ar controla companiile media din regiune, acesta remarcă faptul că New Bulgarian Media Group al lui Delian Peevski (denumit în mod eronat 'fost ales', dat fiind că el face parte și din componența noului parlament, potrivit Novinite) 'este considerat ca având legături apropiate cu guvernele controlate de mai multe partide'.

* Imamul bulgar Ahmed Musa Ahmed, reținut în urma unei operațiuni desfășurate în ghetoul de romi Pazardjik în această săptămână, visa ca Bulgaria să devină prima țară membră a Uniunii Europene care să arboreze drapelul negru al Statului Islamic (SI). Vladimir Pisancev, director al Agenției pentru Siguranța Națională (DANS), a declarat presei că nu există în prezent celule ale jihadiștilor Statului Islamic în Bulgaria, dar că 'ar fi putut exista una'.

* Cel puțin cinci civili afgani și-au pierdut viața joi în atentatul sinucigaș revendicat de talibani împotriva unui vehicul diplomatic britanic în capitala Kabul, în prezent teatrul atacurilor aproape zilnice odată cu apropierea retragerii din Afganistan a forțelor de luptă ale NATO.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

4 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

5 Foarte interesante amănunte...