ȘTIRILE AMIEZII - POLITICI INTERNAȚIONALE-ROMÂNIA ÎN LUME - 5 DECEMBRIE

ȘTIRILE AMIEZII - POLITICI INTERNAȚIONALE-ROMÂNIA ÎN LUME - 5 DECEMBRIE

Președintele francez Francois Hollande, aflat într-o vizită în Kazahstan, a făcut apel vineri la o "detensionare" a conflictului ucrainean, a doua zi după discursul președintelui rus Vladimir Putin, care a atribuit Occidentului responsabilitatea acestui conflict.

"Tensiunea, presiunea nu sunt niciodată soluții", a subliniat șeful statului francez, într-o conferință de presă comună cu omologul său kazah Nursultan Nazarbaev, pledând pentru o "detensionare" mai întâi "verbală", iar apoi "prin mișcări militare" în Ucraina.

* Independența națională a Ungariei este atacată, a avertizat vineri premierul ungar Viktor Orban, în legătură cu critici recente lansate de senatorul american John McCain la adresa conducerii țării. Vorbind pentru postul de radio Kossuth, Orban a catalogat criticile lui McCain drept 'extremiste' și a adăugat că remarcile liderului republican 'îl descriu pe autor însuși'.

* NATO trebuie să accelereze procesul de aderare a statelor din Balcani, în special a Bosniei, pentru a împiedica creșterea influenței Rusiei în regiune, a declarat președintele sloven Borut Pahor. ''În Balcanii Occidentali nu ar trebui să se repete greșeala Uniunii Europene în cazul Ucrainei, atunci când UE a condiționat semnarea Acordului de asociere. Bosnia, Muntenegru și Macedonia sunt candidați la aderarea la NATO. Le cer aliaților noștri să conștientizeze importanța aderării cel puțin a Bosniei ca un zid de protecție față de extinderea influenței ruse și ca o garanție a integrității sale statale'', a spus Pahor.

* Ambasadorul Rusiei la Sofia, Iuri Isakov, a estimat că Bulgaria ar fi trebuit să lupte pentru proiectul gazoductului South Stream. 'Eu cred că apartenența la un grup sau o uniune, precum NATO și UE, nu împiedică un stat membru să lupte pentru interesele sale naționale respectând în același timp regulile grupului', a declarat la Ruse ambasadorul rus. Ambasadorul rus consideră că proiectul South Stream a fost 'o mană cerească'.

* Franța ar putea să nu mai livreze Rusiei navele Mistral în cazul în care situația din Ucraina nu se va schimba, a declarat vineri ministrul francez al apărării, Jean-Yves Le Drian. "În acest moment, noi nu le vom livra și s-ar putea să nu le livrăm niciodată. Rusia este în temă cu această evoluție", a declarat el, într-o intervenție la postul de radio BFMTV. Parisul va urmări îndeaproape cum va evolua situația din Ucraina și în funcție de aceasta va lua o decizie, a adăugat ministrul francez.

* Poziția Uniunii Europene a împiedicat evitarea unei crize în Ucraina, a declarat joi ministrul rus de externe Serghei Lavrov, în cursul unei ședințe plenare a Consiliului miniștrilor afacerilor externe din OSCE, la Basel, în Elveția. "Drama ucraineană ar fi putut fi evitată în urmă cu un an, în cursul întâlnirii noastre la Kiev. Dar Bruxellesul s-a opus categoric dialogului tripartit între Ucraina-UE și Rusia, obligând Kievul să-și încalce angajamentele asumate în cadrul Tratatului privind zona de liber schimb a CSI", a indicat Lavrov.

* Majoritatea germanilor consideră corectă politica fermă a Berlinului la adresa Moscovei, chiar dacă pun la îndoială eficiența sancțiunilor. Totodată, cei mai mulți dintre cetățenii Germaniei nu sprijină aderarea Ucrainei la NATO, arată un sondaj. Potrivit sondajului realizat de compania Infratest, în cadrul proiectului Deutschlandtrend al ARD, 61% dintre respondenți au o părere pozitivă despre înăsprirea politicii Germaniei la adresa Moscovei. Cu toate acestea, majoritatea celor intervievați se îndoiesc de eficiența sancțiunilor occidentale asupra Moscovei: o asemenea îndoială au exprimat 66% dintre intervievați.

* Partidul Socialiștilor din Republica Moldova, care s-a clasat pe primul loc la recentele alegeri parlamentare din Republica Moldova, va insista asupra unei normalizări imediate a relațiilor cu Rusia, care, potrivit liderului socialist Igor Dodon, s-au deteriorat după semnarea Acordului de asociere dintre Uniunea Europeană (UE) și Republica Moldova. 'Discursul președintelui Rusiei este pătruns de spiritul optimismului istoric. Rusia, a subliniat Putin, a fost întotdeauna deschisă dialogului și orientată spre cooperare' — astfel interpretează Dodon mesajul președintelui rus.

* Ministrul francez al apărării, Jean-Yves Le Drian, lansează un program de înarmare botezat Scorpion, vizând dotarea armatei terestre din 2018 cu noi blindate pentru o sumă estimată la cinci miliarde de euro până în 2025. "Era și timpul, era o urgență", a subliniat ministrul, explicând că acest program are scopul de a moderniza armata terestră. Ministrul apărării va notifica un prim contract de 752 milioane de euro unui grup compus din companiile Nexter, Thales și Renault Trucks Defense (RTD), care și-ar asuma dezvoltarea a două noi vehicule.

* Fostul nazist Alois Brunner a murit în Siria cu cel puțin 20 de ani în urmă, a declarat joi avocatul francez Serge Klarsfeld, cunoscut pentru 'vânarea' foștilor demnitari germani implicați în Holocaust. Klarsfeld a răspuns astfel anunțului făcut luni de Centrul 'Simon Wiesenthal' conform căruia Brunner, fosta mână dreaptă a lui Adolf Eichmann, ar fi ''aproape sigur'' decedat. Născut în 1912, Alois Brunner ar fi avut în prezent 102 ani.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...