ȘTIRILE SERII - POLITICI INTERNAȚIONALE - ROMÂNIA ÎN LUME - 21 OCTOMBRIE

Ultimii doi nominalizați pentru poziții în viitoarea Comisie Europeană condusă de Jean-Claude Juncker, slovena Violeta Bulc și slovacul Maros Sefcovic, au primit marți aviz pozitiv din partea comisiilor de specialitate ale Parlamentului European.

Violeta Bulc, candidatul desemnat de Slovenia după respingerea de către PE a Alenkăi Bratusek, a fost avizată pozitiv pentru funcția de comisar european pentru transport după audierea de luni seară, din cadrul Comisiei pentru transport și turism a PE. Plenul PE urmează să voteze miercuri asupra viitoarei Comisii Europene în întregul ei, înlocuind de la 1 noiembrie actualul executiv comunitar condus de Jose Manuel Barroso.

* Polonia se pregătește să solicite Curții Europene pentru Drepturile Omului să reexamineze verdictul din iulie, conform căruia Polonia și-a încălcat angajamentele privind respectarea drepturilor omului găzduind o închisoare secretă a CIA pe teritoriul său, a declarat marți procurorul general Andrzej Seremet. 'O moțiune din partea Poloniei pentru reexaminarea acestui caz de către Marea Cameră este în curs de finalizare', a afirmat Seremet.

* O slabă majoritate a alegătorilor elvețieni pare să susțină referendumul ce va avea loc în noiembrie privind introducerea de restricții severe împotriva imigrației în țară, indică un sondaj online publicat marți de cotidianul elvețian 20 Minuten. Guvernul elvețian, cercurile de afaceri și politicienii de stânga au făcut apel la electorat să respingă inițiativa privind controlul populației, denumită Ecopop, estimând că ea va pune în pericol relațiile Elveției cu Uniunea Europeană, și așa afectate de un vot antiimigrație ce a avut loc în februarie.

* Președintele rus Vladimir Putin este dispus să aibă o întâlnire cu omologul său georgian Ghiorghi Margvelașvili dacă Tbilisi va avea o astfel de inițiativă, a declarat marți purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, în condițiile în care relațiile diplomatice dintre Rusia și Georgia sunt rupte din anul 2008. "Partea georgiană trebuie să dea dovadă de voință politică. Președintele georgian (Ghiorghi Margvelașvili) trebuie să-și spună cuvântul. Președintele Putin a declarat foarte clar că această întâlnire va avea loc dacă va primi un semnal din partea autorităților de la Tbilisi", a declarat Peskov într-un interviu pentru televiziunea georgiană Imedi.

* Executivul din Hong Kong a început marți primele negocieri oficiale cu studenții care iau parte de la 28 septembrie la mișcarea 'Occupy Central'. La întâlnirea de marți, organizată la Academia de Medicină cu participarea a cinci reprezentanți ai executivului și cinci ai studenților, cele două părți au discutat despre reforma constituțională a regiunii, inclusiv despre modul în care ar urma să fie ales viitorul său lider, în 2017, prin sufragiu universal. Mii de protestatari, majoritatea studenți, s-au alăturat mișcării Occupy Central pentru a-și exprima nemulțumirea față de cadrul stabilit de autorități pentru alegerea următorului lider regional prin vot universal.

* Papa Francisc va efectua o vizită la Ankara și Istanbul în perioada 28-30 noiembrie, a anunțat vineri purtătorul de cuvânt al Vaticanului, Federico Lombardi. Vineri, 28 noiembrie, Papa va sosi la Ankara unde se va întâlni cu importanți oficiali turci și va vizita Mausoleul fondatorului Turciei moderne, Kemal Atatürk. Sâmbătă, la Istanbul, suveranul pontif va vizita Muzeul Sfânta Sofia, apoi Moscheea Albastră Sultan Ahmet, unde s-a aflat și Papa Benedict al XVI-lea în noiembrie 2006. Papa Francisc va celebra apoi slujba în catedrala catolică din Constantinopol.

* Un parlamentar britanic conservator a declarat marți că premierul David Cameron ar trebui să-i ignore pe aceia suficient de 'proști' să propună legi antiimigrație care ar putea afecta economia britanică și deschide drumul către o ieșire din Uniunea Europeană. Ken Clarke, unul dintre cei mai influenți eurofili britanici, a afirmat că Partidul Conservator al lui Cameron ar trebui să se abțină să concureze cu 'bigotismul' pentru a contracara amenințarea formațiunii antieuropene UKIP. 'Ignorați ambițiile prostești ale celor al căror principal interes este doar ieșirea din Europa — haideți să avem grijă de Marea Britanie în lumea modernă', a spus Clarke.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Se conturează posibilitatea scoaterii PSD în afara legii! Urmează noi dezvăluiri! PSD a acționat ca un grup in…

2 Informație / Dragnea va fi propus pentru reținere într-un nou dosar! Posibil și țiitoarea, dar și alți câțiva co…

3 Asta pare servită de servicii / Un consilier al vicelui ASF, vărul lui Dragnea, a fost fotografiat și înregistra…

4 VIDEO „Mă piș pe legitimația ta” / Reacţia vulgară a unui „profesor universitar“ atunci când este rugat să poart…

5 VIDEO Scene fără precedent! Aurelian Bădulescu, pitbull-ul pesedistei din fruntea Primăriei Capitalei, l-a împ…

recomandări

Te ia DNA: Vasii Romeo

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Dacă vrei Jurassic Park în viața reală, mută-te în Australia